De nieuwe legislatuur in Wielsbeke werd op donderdag 3 januari ingeluid met de installatievergadering. Burgemeester Jan Stevens zal met zijn CD&V-meerderheid de gemeentebesturen. U., N-VA en Vlaams Belang moeten zes jaar toekijken van op de oppositiebank.
Stevens kan rekenen op zijn geoliede ploeg van mensen die al minstens vier jaar schepen zijn. Filiep De Vos, Magda Deprez, Rachida Abid en Daisy Lippens waren ook al schepen tijdens de vorige legislatuur. De vijfde schepenambt was toen voor Rik Buyse, maar hij zetelt vanaf nu in de oppositie. “De continuïteit van de ploeg is onze grote troef. De Wielsbekenaren hebben in oktober hun vertrouwen uitgesproken in de bestaande ploeg, dus gaan we op dat elan verder. Het zal wel even wennen worden dat er nu drie oppositiepartijen zijn”, getuigde de burgemeester achteraf. Na drie jaar zal Magda Deprez (70) ambt afstaan aan Emilie Clinckemaillie (36). Die nieuwkomer in de gemeenteraad haalde bij de verkiezingen 417 stemmen en kwam net na de ervaren rotten in de rangorde.
Samenwerking
Jan De Potter (U.) wilde Stevens van de troon stoten. Met zijn partij neemt hij ook plaats in de oppositie. “CD&V wacht een zware taak. Inzake vernieuwing en verfrissing zal de meerderheid aan ons een partner hebben. Ik sta misschien te preken in de woestijn, maar samenwerking tussen oppositie en meerderheid zou het beste voor de gemeente zijn. Wij zullen focussen op communicatie en inspraak”, meldde De Potter achteraf.
Van N-VA werd voor de verkiezingen veel verwacht, maar de partij moet nu toekijken van de zijlijn. Rik Buyse was 12 jaar schepen. Bij de verkiezingen was hij kandidaat-burgemeester, maar kon niet optornen tegen de overmacht van CD&V. “Ik verwachtte vandaag een beleidsverklaring, maar die is er niet gekomen. Dat is een gemiste kans. Als zij geen beleid aanduiden, weten wij niet waar we kunnen bijsturen. Vinden we ons in een beslissing, dan steunen we die voor 100 procent. Kunnen we er geen vrede mee nemen, dan zullen we heftig, maar gefundeerd en hoffelijk oppositie voeren“, beloofde hij.
Open debat
Samen met Filip Dinneweth van Vlaams Belang maanden Buyse en De Potter de gemeenteraadsvoorzitter aan om een open debat toe te laten. “We hopen op een redelijk en constructief debat. Ook met de oppositie kunnen we samen goede voorstellen op touw zetten waarvan we de meerderheid kunnen overtuigen. Door te luisteren of de boodschap te laten doordringen kunnen we samen stappen zetten naar een beter Wielsbeke“, klonk De Potter verzoenend.
De Raad p>
CD&V is de grootste met 46,2% van de stemmen. Het grootste deel van Wielsbeke heeft niet op die partij gestemd, maar de zetelverdeling geeft hen toch de absolute meerderheid. Ze krijgen 11 van de 21 zetels. U. heeft recht op 5 zetels, N-VA op 4 zetels en Vlaams Belang krijgt er één. Jan Stevens (57) haalde meer dan 1.800 voorkeurstemmen en blijft ook de komende zes jaar burgemeester. Filiep De Vos (58), Daisy Haydon (47), Magda Deprez (70) en Rachida Abid (54) worden schepenen. Die laatste wordt ook voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst. Emilie Clinckemaillie (36) zal Deprez na twee jaar opvolgen. Carlos Verbrugghe (68) blijft nog twee jaar gemeenteraadsvoorzitter. Frédéric Depypere (40) zal hem dan opvolgen. p>
De jongste p>
Wout Verheye (23) is het jongste gemeenteraadslid. De N-VA’er is de kleinzoon van José Verfaille. José zetelde 42 jaar in de gemeenteraad: eerst in Ooigem, dan in de fusiegemeente Wielsbeke. 12 jaar daarvan was hij schepen. In 2006 stelde hij zich niet meer verkiesbaar. José stond aan de wieg van de plaatselijke N-VA-afdeling. Zijn kleinzoon Wout treed nu in de voetsporen van zijn opa, die overleed in 2015. “Mijn grootvader was recht voor de raap, maar met een vleugje droge humor. Hij was altijd constructief. Die karaktereigenschappen bezit ik ook. Ik zal aan hem een voorbeeld nemen en me ook op die manier uiten in de raad”, geeft Wout mee. p>
Verschuivingen p>
Van de elf CD&V-vertegenwoordigers zien we vier nieuwe gezichten in de gemeenteraad. Frédéric Depypere, Emilie Clinckemaillie, Ellen Rogge en Geert Snoeck zetelen voor het eerst in de raad. Bij oppositiepartij U. keren Jan De Potter en Caroline Lannoo terug. Mia Deloddere zetelt na twaalf jaar in de OCMW-raad opnieuw in de gemeenteraad. Griet Ameye en Benedikt Planckaert zijn de onervaren nieuwkomers van de partij. Bij N-VA zal Frank Soetaert zetelen in de plaats van Hilde Bouckhuyt. Soetaert haalde niet genoeg voorkeurstemmen om rechtstreeks verkozen te worden, maar Bouckhuyt staat haar plaats dus af. Bij N-VA zetelen Rik Buyse en Vincent opnieuw, maar nu in de oppositie. Wout Verheye en Frank Soetaert komen voor het eerst piepen. Vlaams Belang is ook terug van weggeweest. Na zes jaar kan Filip Dinneweth zijn zetel terug opeisen. In de politieraad zullen Guido CAllewaert (CD&V), Ellen Rogge (CD&V) en Rik Buyse (N-VA) zetelen. Omdat Caroline Lannoo (U.) niet aanwezig was op de zitting, kwam Jan De Potter (U.) één stem te kort. In het bijzonder comité voor sociale dienst komen Gaby Benoit, Katleen Devliegere en Marijn De Vos van CD&V terecht. Stefaan Lambrecht (N-VA), Mia Deloddere en Benedikt Planckaert (beide U.) nemen daar ook een zitje op. p>
(NVR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier