CD&V in Kortrijk de grootste voor Vlaams Parlement, N-VA blijft de grootste in de Kamer

Wouter Vermeersch hield nog even halt in Kortrijk vooraleer hij naar Brussel trekt om zijn achterban te bedanken. © Olaf Verhaeghe
Redactie KW

Met alle bureaus geteld, is Vlaams Belang ook in kanton Kortrijk de grote winnaar voor het Vlaams Parlement, al blijft CD&V de grootste partij. Voor de Kamer blijft N-VA de grootste. Al krijgen die laatste twee partijen zware klappen.

In kanton Kortrijk (Kortrijk, Lendelede, Kuurne, Zwevegem, Anzegem) de thuisbasis van lijsttrekker Wouter Vermeersch haalt Vlaams Belang 19,9 procent van de stemmen, in 2014 was dat nog amper 4,7 procent.

N-VA en CD&V krijgen zware klappen. N-VA zakt van 29,1 procent naar 19,9 procent van de stemmen. CD&V zakt van 26,3 procent naar 21,9 procent. Ook SP.A zakt: van 14,1 naar 11,1 procent. Het Open VLD van Vincent Van Quickenborne houdt stand met 13,3 procent, vergelijkbaar met de 13,8 van 2014. Groen gaat er licht op vooruit: van 8,3 naar 9,3 procent.

PVDA haalt 3,9 procent en mag zich ook bij de winnaars rekenen. Vijf jaar geleden hadden ze amper 1,85 procent in kanton Kortrijk. Voor het Vlaams parlement is CD&V in het Kortrijkse kanton de grootste partij, gevolgd door N-VA, Vlaams Belang en Open VLD.

Ook voor de Kamer zet die trend zich door met alle 96 bureaus geteld. Vlaams Belang (19,39 procent) maakt de grootste sprong met 14,93 procent en wordt de derde grootste partij. N-VA (-7,44 procent) blijft de grootste met 20,57 procent van het totaal. Open VLD houdt stand met 15,99 procent (+0,49 procent).

CD&V zit net als N-VA in de hoek waar de klappen vallen (-6,59 procent) en haalt nog 16,61 procent van de stemmen. SP.A zakt licht (13,14 procent, -1,70 procent). Groen haalt met 9,31 procent 0,17 procent meer dan vijf jaar geleden. PVDA is bij de morele winnaars (4,12 procent, +2,10 procent).

Het Kortrijkse kanton omhelst stad Kortrijk en de gemeenten Lendelede, Kuurne, Zwevegem en Anzegem.

In De Klokke in Kortrijk was het omstreeks 18.30 uur nog nagelbijten voor Maxim Veys van SP.A. Hij staat op de derde plaats voor het Vlaams Parlement en die zetel zat toen op de wip. Zoals de kaarten nu (omstreeks middernacht) liggen, is hij verkozen. “We zijn al bij al wel tevreden met het resultaat voor West-Vlaanderen”, zegt hij. “We vergelijken zelf de resultaten met die van de provincieraadsverkiezingen van oktober 2018. We ondergaan een verjongingskuur en die vergelijking zal aantonen of dat aanslaat of niet.”

Maxim Veys, Philippe De Coene en Tine Soens volgen de uitslagen op de voet.
Maxim Veys, Philippe De Coene en Tine Soens volgen de uitslagen op de voet.© Bert De Vriese

Maxim en zijn partijgenoot Philippe De Coene zijn wel bezorgd door de uitslag van Vlaams Belang. “Ik ben wel niet verrast, want ik voelde die trend bij de vele schooldebatten die ik heb gedaan de voorbije weken. De populariteit van VB is groot bij die jongeren”, weet Maxim. “Mensen zijn heel bang om te verliezen wat ze hebben en Vlaams Belang speelt in op die angst”, zoekt Philippe De Coene naar een verklaring. “Mensen die bang zijn, zoeken naar een zondebok en Vlaams Belang speelt daar handig op in door naar de mensen met een migratieachtergrond te wijzen.”

Ook Stefaan De Clerck van CD&V is bezorgd om de opkomst van Vlaams Belang. Zijn reactie lees je hier.

Het verkiezingsresultaat is een stevige opdoffer voor Roel Deseyn van CD&V die niet verkozen geraakte. Hij reageert ontgoocheld in een eerste reactie, alhoewel hij nog een sprankeltje hoop koestert.

(MVM/CT/BDV)

CD&V in Kortrijk de grootste voor Vlaams Parlement, N-VA blijft de grootste in de Kamer
© Olaf Verhaeghe

Feest bij Vlaams Belang Kortrijk.
Feest bij Vlaams Belang Kortrijk.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier