Ook in Veurne kon het bestuur niet om het coronavirus heen, al moet gezegd dat de stad het nooit echt zwaar te verduren kreeg. “Er was onder de inwoners heel wat solidariteit en veel discipline”, stipt burgemeester Peter Roose terugblikkend aan.
In de zeven jaar dat Peter Roose burgemeester van Veurne is, moet 2020 het moeilijkste jaar geweest zijn. “Enerzijds kwam er wat tijd vrij doordat veel activiteiten en evenementen niet konden doorgaan”, blikt hij terug. “Heel wat aanwezigheidspolitiek is op die manier voor een stuk verdwenen. Ook de vergadermethodiek is sterk veranderd. Door Zoom en Teams kun je meerdere vergaderingen volgen. Dat betekent dat men zich nog flexibeler moet opstellen, want vergaderingen zijn dikwijls eens op zaterdag en zondag. En door corona is mijn vakantie in de paasvakantie in het water gevallen, maar er zullen nog mensen zijn die in 2020 geen vakantie genomen hebben.”
Heeft de burgemeester dan geen nood aan vakantie?
“Het klopt dat ontkoppelen niet mogelijk was, maar voor mij is de drijfveer de besmettingscijfers. Burgemeesters kunnen elke dag de evolutie van de cijfers zien. Als die positief evolueren, geeft dat een boost om door te doen. Op dat vlak ben ik vrij gerust, aangezien we de afgelopen maanden heel lage besmettingscijfers hadden. We stonden bijna altijd in de top tien van beste Vlaamse steden en gemeenten. Het is pas de afgelopen veertien dagen dat we met een clusteruitbraak in een woon-zorgcentrum zitten, waardoor onze cijfers iets minder goed zijn.”
Heeft u een verklaring voor de lage besmettingscijfers?
“Ik denk dat we op een goeie manier samengewerkt hebben met de lokale dokters, het triagecentrum en onze sociale dienst, zodat men tijdig de mensen kon contacteren en nog eens de regels kon uitleggen en eventueel bijstand verlenen voor bijvoorbeeld boodschappen. Telkens als we een besmetting vaststellen – die heel vaak van buiten de stad komt – zetten we alles op alles om die in te dijken.”
Toch ging ook Veurne gebukt onder de strenge maatregelen.
“Wij hebben heel wat Vlaamse en federale maatregelen moeten implementeren, en dat vaak op een flexibele en creatieve wijze. Dikwijls moesten we snel handelen. Belangrijk om te onthouden is dat er heel wat solidariteit was onder de inwoners. En veel discipline. Als men twee jaar geleden had gezegd dat er mondmaskerplicht ging zijn in het centrum… Nu maakt het gewoon deel uit van de uitrusting om te winkelen. Er worden nog heel weinig pv’s uitgeschreven voor het niet dragen van een mondmasker.”
Met welke dilemma’s werd u geconfronteerd?
“In de zomer hadden we een goeie beslissing genomen door een terrasuitbreiding toe te laten op de Grote Markt. Dat heeft veel positieve reacties uitgelokt. In september moesten we dat terugschroeven, wetende dat de scholen weer opengingen en het bedrijfsleven opnieuw opgestart werd, en dat andere belangengroepen zoals marktkramers en winkeliers weer gebruik wilden maken van de markt. Naar horecazaken toe was dat niet evident, maar soms moet je moeilijke beslissingen nemen. Het was in de richtlijnen ook niet altijd duidelijk welke winkels open of dicht moesten. Soms moesten we daarin zelf beslissingen nemen en als burgemeester moest ik daarin soms hard zijn, de nodige uitleg verschaffen en motiveren.”
Zowat alle steden en gemeenten namen maatregelen voor de relance van de lokale economie. Wat deed Veurne?
“Wij hebben een aantal belastingen afgeschaft die gericht waren op de horeca. We voerden ook de altegoarebon van 15 euro per gezinslid in, die de mensen konden inwisselen bij de lokale winkels. Daarvan hebben we er meer dan 9.000 uitgedeeld. De winkeliers kregen meteen hun geld en de bewoners kunnen met die bon nog tot eind juni aankopen doen. Dat was een belangrijke input in de lokale economie. Daarnaast hebben we ook flankerende maatregelen genomen, bijvoorbeeld op het vlak van communicatie om takeaway aan te moedigen.”
Zag u ook positieve effecten van corona?
“Fietsen en wandelen waren populair, wat voor een fietsstad als Veurne wel goed is. Heel wat inwoners en tweedeverblijvers van de kust hebben zo onze stad ontdekt. Deze zomer hadden we de uitbreiding van terrassen en zorgden we voor wat sfeerverlichting op de Grote Markt. De terrassen zaten vol van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Voor de horeca waren dat toch extra inkomsten die de verliezen van de eerste golf deels konden compenseren.”
Hoe viert u de feestdagen?
“In de gezinsbubbel . Normaal nodigen we de schoonouders en mijn moeder uit, maar dat zal er deze keer niet bij zijn. Ik heb daar weinig moeite mee. De situatie is duidelijk. Als we kerst en nieuwjaar op een veilige manier kunnen doorkomen, zullen de cijfers wellicht verder dalen. En ze moeten zo laag mogelijk zijn om andere zaken mogelijk te maken.”
Wat verwacht u van 2021?
“In 2021 staan er een aantal belangrijke fietspadendossiers op de planning. We krijgen een nieuw fietspad naar De Panne langs de N35. Het moordstrookje wordt er vervangen door twee gescheiden fietspaden. De start van de werken is voorzien na het zomerverlof. Er komt ook een fietspad tussen Veurne en Diksmuide, met name het deel tussen Avekapelle en Oostkerke. Daar wordt een gescheiden dubbelrichtingsfietspad aangelegd over een afstand van 4,5 kilometer. Nu zijn ze ook volop bezig met de twee fietspaden in het Suikerpark, waardoor het mogelijk wordt om vanuit het centrum door het Suikerpark te fietsen naar de fuifzaal Furnevent en de brandweerkazerne. Dan hopen we ook in de Vaartstraat te kunnen beginnen met een nieuw fietspad, waardoor daar ook de toegang tot het bedrijvenpark wordt verbeterd voor woon-werkverkeer.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier