Burgemeester Langemark maakt zijn beroepsinkomsten bekend

Alain Wyffels legde zijn volledig beroepsinkomen op tafel © PCO
Redactie KW

N-VA wil dat de politieke inkomsten van de mandatarissen bekend gemaakt worden. Geen probleem voor burgemeester Alain Wyffels (CD&V) die meteen al zijn beroepsinkomsten op tafel gooide.

Door de schandalen van de laatste maanden voelen de raadsleden van N-VA zich bekeken als “graaiers eerste klas”. “Via de website van de gemeente stellen we voor om van alle gemeente- en OCMW-mandatarissen alle bruto politieke inkomsten en onkostenvergoedingen openbaar te maken en de oorsprong van de vergoedingen”, zei Dominique Cool namens zijn fractie. Een meerderheid in de gemeenteraad keurde het voorstel goed.

“Ik voer mijn politiek mandaat al 22 jaar in eer en geweten uit en voel me absoluut niet aangesproken door kritiek van politieke verrijking. Het is goed dat wantoestanden aangeklaagd worden”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V).

Je hoort me niet klagen

De burgemeester voegde meteen de daad bij het woord en maakte al zijn beroepsinkomsten bekend. “Mijn directiefunctie in het volwassenenonderwijs is op de helft gebracht om het burgemeesterschap van onze kleine gemeente naar behoren te kunnen uitvoeren. Bruto ontving ik in 2016 als burgemeester 48.512 euro en als halftijds adjunct-directeur 32.992 euro. Op beide samen heb ik 28.369 euro bedrijfsvoorheffing betaald. Maandelijks krijg ik netto 323 euro meer dan een voltijdse job van adjunct-directeur in het onderwijs. Het mandaat in de raad van bestuur van de WVI kent een bruto-inkomen van 1.141 euro. Daarop is 311,34 euro bedrijfsheffing geheven. Ik was nog bestuurder in vzw WIVO en ontving daar 180 euro aan zitpenningen (60 euro per vergadering). Aangezien WIVO samen met de school voor bestuursrecht opgegaan is in een autonoom provinciebedrijf is dat mandaat afgelopen. Je hoort me niet klagen, maar overdreven is het niet. Het gemiddeld pensioen in België bedraagt 1.195 euro. Ik kan best begrijpen dat een gepensioneerde daar heel anders tegenover kijkt.” Dominique Cool trad die zienswijze bij.

Ik kan best begrijpen dat een gepensioneerde daar heel anders tegenover kijkt

“Ik heb mijn volledig inkomen bekend gemaakt. Daarom vind ik niet dat dit zomaar op onze website gepubliceerd moet worden. Ik weiger mee te doen aan de huidige boetecultuur waarin de ene wel gedompeld wordt en de andere stilletjes buiten spel gezet wordt. Daarnaast zwijgt men zedig over de cumul (nvdr. Bart Dewever) van het burgemeesterschap van de grootste stad van Vlaanderen, een parlementair mandaat en het voorzitterschap van de grootste partij van het land. Ik hoop als jullie mijn cijfers in jullie krantje publiceren die van Dewever er naast staan. Ik zou het ook graag weten. Minister Homans wil het aantal mandaten in intercommunales beperken. De kleine gemeenten gaan nauwelijks vertegenwoordigd worden in intercommunales.”

Lijn Ieper – Roeselare

De gemeenteraad zal aan een zeil trekken om de lijn Ieper – Roeselare te behouden. N-VA reageerde wat geïrriteerd op het artikel in Het Wekelijks Nieuws dat de plannen van de mogelijke schrapping van de lijn publiceerde. “Vooral scholieren en gepensioneerden zouden daarvan de dupe worden van deze besparingsbeweging”, zei Alain Wyffels. Luc Vandamme (Proo!), die de kat de bel aanbond, ervoer met de schrapping van een lijnbus in Bikschote dat de Lijn niet naar lokale politici luistert. “Daarom ben ik blij dat we nu zullen samenwerken in het belang van de gebruikers en hun portemonnee.”

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier