Vorige week raakte bekend dat Middelkerke samen met De Panne, Nieuwpoort en Koksijde verregaande stappen heeft gezet om een nieuwe veiligheidszone op te richten. Burgemeester Steve Vandenberghe vreest dat de Hulpverleningszone waartoe Bredene behoort op de helling komt te staan.
Bredene maakt net als Middelkerke vandaag deel uit van de Hulpverleningszone 1 (HVZ1). De gemeente betaalt, om gebruik te kunnen maken van de brandweer, vandaag een goeie 600.000 euro per jaar (oplopend tot 724.000 euro in 2025). Een bijdrage die enkele jaren geleden door de invoering van de HVZ1 gevoelig verhoogde en een flinke aanslag op de gemeentelijke financiën betekende.
“Voor alle duidelijkheid, veiligheid heeft geen prijs. De veiligheid van onze inwoners is cruciaal“, zette burgemeester Steve Vandenberghe vorige week de puntjes op de i. Het mogelijke uittreden van Middelkerke uit HVZ1 baart Vandenberghe echter zorgen. Middelkerke overweegt om samen met de Westkustgemeenten De Panne, Nieuwpoort en Koksijde een nieuwe veiligheidszone op te richten waarin naast de politie ook de andere hulpverleningsdiensten zoals de brandweer zouden worden ondergebracht.
Financiële gevolgen
“Dat Middelkerke uit de HVZ1 zou treden, staat haaks op het principe van schaalvergroting. Dit was een van de basisprincipes waarom deze zones tot stand zijn gekomen”, argumenteert de burgemeester. “Het kleiner worden van HVZ1 zal serieuze gevolgen hebben voor onze regio. Niet in het minst financiële.” Vandenberghe vreest dat dat de andere gemeenten met een serieuze kater zal opzadelen. “Een uittreding van Middelkerke uit Zone 1 op korte termijn en zonder overgangsperiode of overgangsmaatregelen is wat mij betreft onmogelijk.”
De burgemeester wil daarom zicht krijgen op de financiële gevolgen voor zijn gemeente van een HVZ1 zonder Middelkerke. Vandenberghe stelt zich verder hardop de vraag hoe waarschijnlijk het is dat een regering in lopende zaken de wetgeving omtrent de zones kan wijzigen. “Het Koninklijk Besluit van 2 februari 2009 is duidelijk wat betreft de verdeling in de verschillende zones. De gouverneur haalt aan dat een eventuele wijziging nog voor 31 maart zou moeten gebeuren. Dit lijkt me om verschillende redenen weinig realistisch.” (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier