Bredene maakt van armoedebestrijding topprioriteit

Burgemeester Steve Vandenberghe. © MM
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Bredene heeft vandaag zijn plannen voor de komende zes jaar voorgesteld. De stad investeert volgens schepen van financiën Eddy Gryson meer dan ooit tevoren. “36 miljoen euro om precies te zijn. Heel wat aandacht gaat naar infrastructuur zoals het nieuwe zwembad maar we zetten de volgende jaren vooral in op welzijn, armoedebestrijding en dienstverlening.”

Bredene zal volgens zijn meerjarenplan 2020-2025 zes werven opzetten: zorg en welzijn, investeren in wijken en leefomgeving, dienstverlening en digitalisering, open ruimte en ecologie, ondernemersvriendelijkheid en een sterk vrijetijdsaanbod en een financieel gezond gemeente.

Vooral zorg en welzijn

“De komende zes jaar willen we vooral veel middelen en inzet investeren in zorg en welzijn. De bouw van de 1e fase van het woonzorgcentrum is dan wel afgewerkt, er volgen nog 2 fases die ervoor moeten zorgen dat de inwoners oud kunnen worden in onze gemeente en de zorg krijgen die ze verdienen“, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan.

Daarnaast zet het gemeentebestuur volop in op armoedebestrijding. “Ook onze gemeente wordt meer en meer met het probleem geconfronteerd. We willen daarom extra middelen voorzien om kansarmoede vroegtijdig op te sporen. Een armoedecoördinator zal hiervoor samen met de sociale diensten en in samenspraak met de scholen de touwtjes in handen nemen.”

Bredene wil ook zijn ecologische voetafdruk verkleinen. “De komende jaren wordt hard ingezet op handhaving en via de eigen diensten worden inwoners straks nog beter geïnformeerd over energie-efficiëntie. Daarnaast willen we de open ruimte in landelijk gebied vrijwaren.”

In het investeringsprogramma valt vooral de bouw van het nieuw zwembad op domein Grasduinen op. Het gemeentebestuur wil aan dat zwembad een speeldorp koppelen. “Omdat na studies gebleken is dat de recreatiezone op deze manier optimaal kan benut. Maar net zozeer”, bekent Gryson, “omdat op die manier allicht makkelijker een private exploitant kan gevonden worden.” Zwembad en speeldorp moeten klaar zijn in 2023.

Het Masterplan Sas krijgt de komende zes jaar een vervolg. Al in 2021 wordt de wijk rondom het sportcentrum volledig heringericht en daarna volgen nog enkele straten op de Saswijk.

Ook in het gemeentehuis wordt straks geïnvesteerd. “En dat is nodig”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan. “Bredene zal in de toekomst evolueren naar een gemeente van 20.000 inwoners. Het gemeentehuis, gebouwd in de jaren negentig, is daar niet meer op voorzien. Willen we onze dienstverlening op peil houden en verder moderniseren en ons personeel een goeie werkomgeving bieden, dan kunnen we niet anders dan investeren.

Het gemeentehuis krijgt er aan de achterkant twee vleugels bij. De ingang zal ook naar daar verplaatst worden en de huidige ingang zal enkel nog voor ceremonies gebruikt worden. Tegelijk zullen we uiteraard ook verder investeren in digitalisering.”

Prijskaartje

Om alle die plannen te kunnen realiseren, zal het gemeentebestuur straks enkele belastingen verhogen. De bijdrage op de onroerende voorheffing op woningen wordt aangepast van 1118 naar 1295 opcentiemen. “Voor een woning met een kadastraal inkomen (KI) van 500 euro zal dat een verhoging met 40 euro betekenen, voor een KI van 850 euro zal er 86 euro bijkomen per jaar.”

Ook de campingbelasting gaat omhoog. “Van 348 naar 390 euro voor een verblijfplaats en van 132 naar 140 euro voor een seizoenplaats. Die laatste belasting moet eigenlijk de aankoop van Grasduinen mee financieren. De campings kregen enkele jaren geleden de kans mee te investeren in dit recreatiedomein middenin de campingzone. Zij zijn toen niet op onze uitnodiging ingegaan.”

“De voorbije jaren zijn heel wat taken door de hogere overheid afgewimpeld op de gemeenten zonder dat daar centen tegenover stonden. Er is intussen ook de taks shift, die de gemeenten veel geld kost, en de brandweerhervorming.

Als gemeentebestuur heb je dan de keuze: ofwel ga je minder doen, minder investeren ofwel zoek je extra middelen. Wij hebben voor het tweede geopteerd omdat stilstaan achteruit gaan is“, legt burgemeester Vandenberghe de keuze voor de belastingverhogingen uit. “Bovendien, kijk naar het gemeentehuis en ons personeel: daar hebben we niet veel keuze. Daar moeten we gewoonweg in investeren. Ons overbevraagde personeel zit nu al op zijn tandvlees.”

Schulden dalen

Het goeie nieuws in dit alles is dat Bredene in 2025 minder schulden zal torsen. “In 2020 zal er nog een schuld van 17,5 miljoen euro zijn. De eerste drie jaar investeren we respectievelijk 4, 2 en 2 miljoen euro. Vanaf 2023 zullen we geen nieuwe leningen meer torsen waardoor de schuld in 2025 nog maar 14,6 miljoen euro zal bedragen.

Bovendien zal ook de schuld van het OCMW in die periode ondanks de bouw van het nieuwe WZC Jacky Maes dalen van 24,6 naar 21,3 miljoen euro”, besluit schepen Gryson.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier