In de zitting van dinsdagavond was de gemeenteraad akkoord met een wijziging in de subsidielijst van 2020 in het vooruitzicht van de BeNe Ladies Tour, die op zaterdag 11 juli neerstrijkt in Zulte. GLS Sport, de organisator van de Ladies Tour, vraagt een gemeentelijke toelage van 17.500 euro. Ook was er heel wat te doen rond het dossier van de windmolens en de waterlopen.
De ‘BeNe Ladies Tour’ komt dus naar Zulte. Tien jaar na de laatste editie van de junioresklassieker in organisatie van sportcomité ‘Wij willen wat worden’ uit de deelgemeente Olsene, wil het gemeentebestuur van Zulte er op de Vlaamse feestdag (11 juli) een wielerfeest van maken.
Hoewel ook de CD&V fractie akkoord was met de wijziging van de subsidielijst, verwoordde Henk Heyerick (CD&V) toch bepaalde opmerkingen.
“Enige tijd geleden werd door onze fractie gevraagd om voor kinderen uit Zulte, die met hun fiets naar school rijden, een bepaalde financiele tegemoetkoming te voorzien. Dat kon niet wat wel erg spijtig is. Maar een ‘serieus’ bedrag voor een eenmalig fietsevenement kan volgens de bestuursmeerderheid wel en daar hebben wij onze bedenkingen bij”, uitte Henk Heyerick zijn ongenoegen.
Windmolens
Het dossier van de windmolens was een serieus been om aan te knagen. De provincie gaf de goedkeuring voor het inplanten van drie windmolens: twee in de buurgemeente Kruisem, één in de gemeente Zulte. Door de omwonenden werd beroep aangetekend. Zowel Philippe Van Steenberghe (Open Zulte) als Henk Heyerick toonden hun bezorgdheid.
“Na de goedkeuring van de provincie organiseerde het burgerplatform ‘Leefbaar Kruisem-Zulte’ een info-avond maar als omwonende werd ikzelf verrassend niet uitgenodigd”, aldus Philippe Van Steenberghe. “Ik weet dat er bezorgdheid leeft omtrent de impact van het project op de levenskwaliteit en reken op het gemeentebestuur om een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te zoeken.”
Henk Heyerick kon niet begrijpen dat er windmolens met een hoogte van 200 meter zouden gebouwd worden. “Dergelijke installaties horen hier niet thuis”, sneerde Heyerick. “Ik kan niet begrijpen dat de gemeente daarvoor toelating heeft gegeven.
Collega Sally Cozijns (CD&V) stipte aan dat geen rekening werd gehouden met de 350 ingediende bezwaren. “Er was inderdaad recent een infoavond, waar heel wat mensen hun ongenoegen lieten horen, en waar de burgemeesters Simon Lagrange en Joop Verzele (Kruisem) broederlijk naast elkaar zaten. Ik kon mij niet van de indruk ontdoen dat burgemeester Lagrange daar een slechte beurt heeft gemaakt”, aldus Sally Cozijns.
Burgemeester Lagrange reageerde: “Het was inderdaad mijn beste avond niet op dat infomoment maar mijn naamgenoot Simon heeft dat ook al verleden week op het voetbalveld van Club Brugge op een avond meegemaakt. Dat moet je kunnen incalculeren. Sommige mensen tonen terecht hun bezorgdheid. Ik sta erop dat in het ‘dossier windmolens’ de levenskwaliteit moet gevrijwaard blijven. We doen er alles aan om dat te bereiken.”
“Zoals gezegd werd het dossier door de provincie goedgekeurd. Ik vraag mij af waarom Henk Heyerick als lid van de provincieraad bij de bestendige deputatie, waarin zijn partij is vertegenwoordigd, niet is gaan aankloppen vooraleer het dossier is goedgekeurd.”
Uiteraard liet een reactie van Henk Heyerick niet op zich wachten: “Ik ben inderdaad dikwijls gaan aankloppen bij de bestendig afgevaardigde van mijn partij maar kreeg telkens als antwoord dat het schepencollege van Zulte en Kruisem dat dossier hadden goedgekeurd en de provincie dan maar de besluiten van de twee gemeenten heeft gevolgd. En nu zitten wij er dus mee”, jammerde Henk Heyerick.
Dossier Lys Yarns
Het dossier Lys Yarns, de gebouwen van een failliet bedrijf en de omgeving die werden aangekocht door de gemeente, zit in een stroomversnelling.
“De site is strategisch gelegen en geeft ons de kans in de zone naast de school en het rusthuis een uitbreiding te voorzien en zelfs een autovrije doortocht tot aan de Leie te realiseren”, aldus schepen Olivier Peirs (GVZ).
“De herinrichting, die na de slopingswerken dit jaar zal starten, komt ook de komende generaties ten goede. Het kostenplaatsje bedraagt 1,5 miljoen euro maar we zullen ruim één miljoen kunnen recupereren via subsidies van de Vlaamse overheid.”
Marc Devlieger (CD&V) vond dat de slopingswerken toch bepaalde risico’s met zich meebrengen.
“Ik vraag een toezichter om in de eerste plaats als er moet asbest verwijderd worden doorlopend aanwezig te zijn“, liet Devlieger horen. “We moeten iemand detacheren die bijzonder waakzaam is, zelfs 300 % zoals collega Henk Heyerick suggereerde en waarbij hij eveneens aanstipte dat de gronden die na de slopingswerken kunnen verkocht worden inderdaad ‘proper’ zijn”. Schepen Peirs beloofde rekening te houden met de suggesties.
Bijkomende agendapunten
De gemeentelijke waterlopen zullen op termijn overgedragen worden aan de provincie. Dat was het antwoord van schepen Sophie Delaere (Open Zulte) op een door Henk Heyerick aangevraagd bijkomend agendapunt. Zes jaar geleden had CD&V al gevraagd dit te doen, maar de gemeente deed het liever in eigen beheer.
“We zaten intussen aan tafel met de diensten van de provincie”, antwoordde schepen Delaere. “Alles werd mooi in kaart gebracht. De provincie zal een groot deel van de waterlopen overnemen. Zes jaar geleden kregen wij geen garantie dat door de provincie alles goed zou gedaan worden en daarom beslisten wij het onderhoud van de gemeentelijke waterlopen zelf te doen.”
Er werd nog van gedachten gewisseld, na een vraag van Sally Cozijns, over een mogelijke collectieve huisvuilophaling op de ‘site Anglo’.
Eveneens was er aandacht voor bijkomende agendapunten van Catherine De Smet (CD&V) over een mogelijke vrijstelling van belastingsverhoging aangaande de dienstencheques en een mogelijke vrijstelling voor 65-plussers. Schepen Linda Detailleur (N-VA) verklaarde dat mensen die het financieel moeilijk hebben altijd een vermindering kunnen aanvragen.
Er was een punt van Lieven Lippens (CD&V) over een eventuele ‘fietsreparatiezuil’ , terwijl Natasja De Vos (Open Zulte) het had over zorgstickers die ter beschikking kunnen gesteld worden van huisartsen, kinesisten, thuisverpleegkundigen of andere zorgverleners.
Steven Van Troys (Open Zulte) had een vraag over de gevolgen van de cyberaanval in Willebroek en mocht van burgemeester Lagrange vernemen dat de gemeente een degelijke beveiliging heeft en een externe firma het systeem regelmatig test. (RMN).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier