Axel Weydts (SP.A): “Blij dat de provincie sowieso moet terugtreden uit intercommunales”

Axel Weydts. © JVGK
Redactie KW

Axel Weydts (SP.A) uit Kortrijk lijkt zijn zaakjes op orde te hebben: hij oefent 12 mandaten uit, waarvan 9 bezoldigd zijn. “Dat komt door de provincie en zelf sta ik daar niet achter”, reageert hij.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

SP.A’er Axel Weydts (34) is schepen in Kortrijk, voorzitter van parkeerbedrijf Parko, provincieraadslid en heeft bezoldigde mandaten bij Leiedal, WIV en sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk. “Dat zijn er inderdaad een aantal”, stelt hij. “Dat komt voor een deel omdat ik provincieraadslid ben en afgevaardigd word in een aantal intercommunales.”

“Als je er de gegevens op naslaat, merk je dat er veel provincieraadsleden een aantal mandaten uitoefenen. Ik sta trouwens niet achter het feit dat dit gebeurt. Ik ben dan ook blij dat de provincie straks sowieso moet terugtreden uit intercommunales.”

Nul euro

“Bij WIV (bestuurder en directiecomité), Leiedal (ondervoorzitter), Goedkope Woning (bestuurder) en luchthaven Kortrijk-Wevelgem (bestuurder) ben ik terechtgekomen via de provincie”, verduidelijk Axel Weydts nog. “Bij stad Kortrijk ben ik als schepen en politieraadslid bezoldigd. Ik ben in Kortrijk ook voorzitter van Parko, maar dat is een onbezoldigd mandaat. Bij Parko hebben we het directiecomité uitgebreid, op voorwaarde dat er geen zitpenningen zouden worden uitbetaald.”

De Kortrijke SP.A-schepen benadrukt ook dat hij achter de visie van zijn partijvoorzitter (één job, één mandaat) staat: “Ik zou daar geen enkele moeite mee hebben, laat dat duidelijk zijn.”

Wat verdient jouw burgemeester?

Een snelle rondvraag bij de burgemeesters van de regio Kortrijk levert wel een goed zicht op het aantal mandaten op, maar over de daaraan gekoppelde vergoedingen wordt niet echt gesproken. De Zwevegemse burgemeester Marc Doutreluingne (Open VLD) is daarop een uitzondering. “Ik krijg een verloning als burgemeester en ook de mandaten bij intercommunale Leiedal en sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard zijn bezoldigd.”

“De geïndexeerde wedde in juni 2016 als burgemeester bedroeg 77.149,72 euro“, vervolgt Marc Doutreluingne. “Daarop wordt wel 30.304,47 euro bedrijfsvoorheffing ingehouden. Als bestuurder van Leiedal ontvang ik jaarlijks tussen 3.000 en 3.500 euro bruto, afhankelijk van het aantal vergaderingen. Als bestuurder van Eigen Haard is dat zowat 4.000 tot 4.400 euro, ook naargelang het aantal vergaderingen.”

Als we kijken naar de andere burgemeesters in de regio, kunnen we op basis van een tabel bekijken hoe hoog hun wettelijke brutowedde is. Voor Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) is dat 102.065 euro per jaar, voor Francis Benoit (Kuurne) 60.421,57 euro per jaar, voor Alain Top (Harelbeke) 82.213,28 euro, voor Dirk Walraet (Spiere-Helkijn) 37.214,42 euro per jaar en voor LievenVantieghem (Avelgem) 52.710,26 per jaar.

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier