Alveringem koopt voormalige graanhandel in Oude Fortemstraat aan
De gemeente Alveringem moet – niet geheel onverwacht, maar toch – zeer diep in de buidel tasten. Het gemeentebestuur huurde de voorbije tien jaar aan de familie Vanlandschoote twee loodsen naast de gemeentelijke loods in de Oude Fortemstraat. De familie verkoopt nu haar hele eigendom voor 519.000 euro. “Er is geen alternatief. En deze trein passeert maar een keer”, zegt schepen van Patrimonium Johan Albrecht.
De technische dienst en de groendienst van de gemeente Alveringem zijn gehuisvest in de Oude Fortemstraat. Een grote en een kleine loods van wijnhandel Coulier werden indertijd door burgemeester Quaghebeur aangekocht. In de kleine loods is het materiaal van de groendienst ondergebracht, in de grote loods gebeuren las- en timmerwerken, kreeg de administratie onderdak en hebben de gemeentearbeiders hun kantine.
Pal naast die loodsen was vroeger de graanhandel van Gerard Vanlandschoote gevestigd. Toen Gerard in september 2007 overleed, kwamen twee loodsen leeg te staan waarna burgemeester Liefooghe aan de echtgenote van Gerard vroeg om ze te mogen huren. De technische dienst had ondertussen immers plaatsgebrek. De gemeente betaalde hiervoor maandelijks 1.250 euro huurgeld.
Eén pakket
De familie heeft nu beslist om de loodsen samen met nog een woning en garages te koop te stellen. De woning en de garages heeft de gemeente niet van doen, maar het hele eigendom wordt in één pakket aangeboden voor de prijs van 519.000 euro. Een van de loodsen is in slechte staat door betonrot en grote gaten in het dak en ook de woning bevindt zich in een verwaarloosde staat. Dat alles doet vermoeden dat de prijs aan de hoge kant is, maar burgemeester Liefooghe (Gemeentebelangen) ontkent dat.
“Het gaat over veel geld, maar wij hebben geen alternatief” – schepen Johan Albrecht
“Het klopt dat een van de loodsen op termijn gedoemd is om gesloopt te worden en dat er een nieuwe zal moeten komen. Maar het schattingsverslag lijkt ons heel correct. De vraagprijs is de prijs van de bouwgrond min de sloopkosten. Wij vinden het niet nodig om een tegenexpert aan te stellen. En we prijzen ons gelukkig dat we niet op straat staan!”
“Wij hebben de woning en de garages inderdaad niet van doen”, reageert schepen van Patrimonium Johan Albrecht (Gemeentebelangen). “Maar de eigenaars beslisten nu eenmaal om de hele site als een ondeelbaar geheel te verkopen. Het gaat over veel geld, maar wij hebben geen alternatief. Er zijn geen andere mogelijkheden. Deze trein passeert maar één keer en we moeten erop springen. Of Alveringem deze grote aankoop kan betalen? Het is simpel, we zullen het bedrag moeten voorzien en inschrijven in de begroting van 2021.”
Weinig extra kosten
Omdat het wagenpark en het materiaal dat in de loodsen ondergebracht wordt, de voorbije tien jaar alleen maar groter geworden is, heeft de gemeente deze loodsen absoluut nodig. In de achterste loods – die nog in goede staat is – staan de gemeentelijke voertuigen en alle verkeersborden. De voorste loods die op termijn vernieuwd zal moeten worden, herbergt onder meer de zoutvoorraad, materiaal van Chiro, KLJ en feestcomité, tafels, stoelen, podia en materiaal om tentoonstellingen op te zetten.
Van gemeentelijk ontvanger Steve Lansens horen we dat er quasi geen kosten bij komen om dit eigendom te verwerven. De gemeente is vrijgesteld van registratiebelasting. Ereloon voor een notaris betaalt de gemeente evenmin omdat de akte verleden wordt door de dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid. “Ik schat dat er zo’n 600 euro dossierkosten zullen bijkomen voor allerhande opzoekingen en attesten”, aldus nog Steve Lanssens. “Ik denk dat Alveringem dit zal kunnen betalen met eigen middelen. De opmaak van het budget 2021 is echter nog volop bezig. Voorlopig kan ik dus nog niet zeggen of er volgend jaar geleend zal moeten worden.” (AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier