Vorige week brachten ontwerpers en stadsbestuur een bezoek aan de Sint-Pieterskerk in Ieper in het kader van een haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemming van het kerkgebouw. “Er is nog niets beslist, alle pistes liggen open.”
Het stadsbestuur besliste vorig jaar al om een herbestemmingsonderzoek te doen naar twee kerken: de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Hollebeke en de Sint-Pieterskerk in Ieper. “In Hollebeke vond er eerder al een bezoek van ontwerpers plaats en is er al overleg geweest met de verenigingen en de dorpsgenoten”, zegt schepen Eva Ryde (N-VA). “Met de info die we daaruit verkregen zijn al ontwerpers aan de slag gegaan en we hopen in augustus met voorstellen terug te kunnen gaan naar de bewoners.”
Vorig week vond ook een coronaproof bezoek plaats aan de Sint-Pieterskerk in Ieper in het kader van de herbestemming. “De coronacrisis zorgde voor een vertraging van twee maanden, maar we vonden een veilige manier om de kerk met een bezoek te vereren”, aldus de schepen. “Met de input daarvan en van de buurtbewoners hebben de ontwerpers een drietal maanden nodig om hun creativiteit bot te vieren. Dat betekent concreet dat we na die periode een eerste ontwerpschets krijgen voor de kerk.”
Haalbaarheidsonderzoek
De schepen benadrukt dat het om een haalbaarheidsonderzoek gaat: “Er is dus nog helemaal geen beslissing genomen met welk scenario we door gaan. Het schets gewoon wat de mogelijkheden zijn voor de kerk. En wat het ons zou kosten. Als je er het meerjarenplan op nagaat, zijn er op vandaag voor beide locaties nog geen middelen voorzien om tot uitvoering over te gaan. Voor de echte uitvoering nemen we onze tijd in samenwerking met de buurt en de kerkfabriek, binnen onze mogelijkheden.”
Dienstencentra
Over welke invulling de kerk krijgt, is dus nog geen duidelijkheid. Het gerucht gaat dat de dienstencentra er onderdak zouden kunnen krijgen. “Een dienstencentrum behoort tot de opties, maar er moet worden bekeken of dat kan. Een herbestemming van een kerk gebeurt altijd met heel veel respect voor het gebouw. Bovendien is de Sint-Pieterskerk erfgoedkundig beschermd, maar we zijn in blije verwachting van een paar mooie voorstellen op die locatie.”
De Sint-Pieterskerk aan de Rijselstraat in Ieper kent zijn oorsprong in 1073. In 1638 vernielde een bliksem en een brand de torenspits. Begin de 20ste eeuw was met een restauratie begonnen van het gebouw, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde het oorlogsgeweld voor een bijna totale vernieling. Na de oorlog volgde de wederopbouw, waarbij de gotische bovenbouw werd vervangen door een romaanse toren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier