Algemeen directeur Guido De Langhe (63) neemt afscheid van Waregems stadhuis: “Ben op veel zaken echt fier”

Guido Delange geeft de fakkel door aan Frederik Verdonck. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Op 1 juli gaat huidig algemeen directeur van Stad Waregem Guido De Langhe op pensioen. Sinds 1996 waakt De Langhe over het reilen en zeilen van de Paardenstad. “Waregem heeft op dertig jaar tijd een enorme metamorfose ondergaan”, vertelt hij.

Dinsdagavond werd Guido De Langhe door de gemeenteraadsleden in de bloemetjes gezet. De algemeen directeur neemt na bijna drie decennia afscheid van het lokaal bestuur. “Plots besef je dat het stopt”, reageert Guido, die meer dan 300 gemeenteraden en 1.400 schepencolleges op de teller heeft staan.

“Het was soms hectisch, maar dat was nooit een probleem. Ik heb het altijd graag gedaan.” De 63-jarige Waregemnaar neemt eind deze maand afscheid van het stadhuis, waar het in 1987 begon. De Langhe werd toen bureauchef van de rekendienst. Na enkele omzwervingen als financieel directeur – dat heette vroeger ‘ontvanger’ – in Oost-Vlaanderen, werd hij midden 1996 aangeworven als gemeentesecretaris van Waregem.

Mondige burgers

“Ik ben jurist van opleiding, die job sprak mij nog meer aan dan die van ontvanger. Je hebt zicht op de organisatie, bent hoofd van het personeel, staat in contact met het beleid, allerlei zaken die mij overtuigden om voor de functie te solliciteren.” Al werd de rol van gemeentesecretaris er doorheen de jaren niet gemakkelijker op. “Sinds 2018 luidt de titel officieel ‘algemeen directeur’, omdat het OCMW-pakket erbij kwam.”

“Daarnaast schuiven hogere overheden steeds meer taken af op het lokaal bestuur, het laagste niveau. Dat bestuur moet het dan maar oplossen voor de burger die steeds mondiger wordt. Pas op, er is niets verkeerd aan kritische burgers. Het doel van een stadsadministratie is kwalitatieve dienstverlening. Dus als het beter kan, moet het ook beter. Je bent dienaar van de burger, dat is de essentie van het werk. Je doet het voor de Waregemnaar.”

Als algemeen directeur zit je ook letterlijk tussen de administratie en de politiek. “Je moet correct, rechtlijnig en eerlijk zijn en in alle objectiviteit en neutraliteit kunnen werken. Dat is de basis. Je bent als het ware het geweten van het schepencollege en moet de beleidsverantwoordelijken wijzen op de vaste regels en procedures. Dat is niet altijd even gemakkelijk.”

Vredegerecht

De Langhe zag de Paardenstad de voorbije decennia van op de eerste rij evolueren. “We zijn in die periode letterlijk een stad geworden. Al is dat maar een formaliteit. Als je hier naar buiten kijkt, zie je meteen wat er allemaal werd verwezenlijkt. Het woonzorgcentrum, Welzijnshuis, Zuidboulevard, de nieuwe bib, het voetbalstadion, aankoop van Hippo Loggia, project Waterfront op grond van de stad, de Expo, enzovoort. Op een zakdoek groot onderging het centrum een enorme metamorfose. Maar ook in de deelgemeenten, kijk naar de evolutie in Sint-Eloois-Vijve. Daarnaast werd Waregem een kantonhoofdplaats en kreeg het een eigen Vredegerecht. De trein tussen Antwerpen en Rijsel stopt hier nu ook. Zo’n zaken bekrachtigen onze centrumfunctie. Net zoals de vele industriezones en bedrijventerreinen.”

Waregembon

“Ik ben op veel zaken echt fier, zeker op de functie van kantonhoofdplaats. Ook op de Waregembon, een beetje mijn kind. Dat was in deze streek nog niet gekend en is enorm interessant voor de lokale economie. En we zijn nog steeds het enige lokaal bestuur met het veiligheidscertificaat ISO 45001 voor onze technische diensten.”

Ook de organisatie van grote events stemt De Langhe bijzonder trots. “De start van de Tourrit in 2007 vergeet ik nooit, zo een massa volk. Wedstrijdorganisator ASO gaf ons toen complimenten, ze hadden zelden zo’n goede voorbereiding en begeleiding gezien.”

Ook de Ode aan het Paard in 1997 was een groot succes. “Zo’n gigantische uitdagingen lukken enkel dankzij goede medewerkers. Ik heb het geluk gehad omringd te zijn door zeer competente mensen, die hun job graag doen.”

Gelukkig man

Huidig financieel adviseur Frederik Verdonck neemt deze zomer de fakkel van Guido over. “Mij wacht een ander en rustiger leven. Maar ik kijk met veel plezier en dankbaarheid terug op de vele kansen en mooie uitdagingen. Ik ben een gelukkig man.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier