Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie en herbestemming van de Abdijhoeve. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 150.000 euro toe.
“Onroerend Erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij deze standaardpremie kan een eigenaar met een eenvoudige procedure vlug een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Het regelmatige onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, zegt de bevoegde minister.
De restauratie en herbestemming van de Abdijhoeve zijn al gestart. “Dit wordt het kloppende hart van Oudenburg”, aldus de minister van Onroerend Erfgoed.
Beschermd monument
De Abdijhoeve is sinds 1975 beschermd als monument. In 2018 is een beheersplan voor de site goedgekeurd. Dat beheersplan is een draaiboek voor de komende 24 jaar waarin beschreven staat hoe de site beheerd zal worden zodat de erfgoedwaarden bewaard blijven.
“Voor de restauratie krijgen we nu een extra premie van 150.000 euro, waar in 2020 en 2021 al telkens 100.000 euro is toegekend. Deze bijkomende centen zijn heel welkom. We hadden erop gehoopt. De subsidie wordt aangewend voor de vernieuwing van de daken en het aanbrengen van extra isolatie. Een mooi verhaal naar duurzaamheid toe”, zegt een verheugde burgemeester Anthony Dumarey.
Het abdijcomplex is een restant van de verdwenen benedictijnerabdij van Sint-Pieter. Het convent is vandaag volledig verdwenen, met uitzondering van het abtsgebouw en het bijbehorende landbouwcomplex. De site is toegankelijk via een monumentale toegangspoort. De duiventoren bevindt zich op het erf aan de westzijde van de stallingen. (LIN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier