Roteren in de beker is niet altijd verstandig

© Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Interessante bekerweek voor de West-Vlaamse clubs. Dinsdag KVO-Onhaye. CS Onhaye, hebt ú daar ooit van gehoord? Staat derde in de Waalse derde nationale en won weliswaar afgelopen weekend nog met 4-0 van Richelle (6de), het zou een hapje moeten zijn voor KVO. Alleen toonde KVO zich tegen Cercle en op Kortrijk niet meer het Oostende van vorig seizoen. Ver van. Zeer begrijpelijk ook: de kustploeg verloor al te veel kwaliteit, indien Blessin met deze ploeg ergens tussen de 10de en 14de plaats kan finishen, is dit een even grote krachttoer als de vijfde plaats van vorig seizoen. De bekercompetitie zal het seizoen van KVO moeten kleuren, vraag is dan of zelfs maar Onhaye het moment is om te roteren.

Hetzelfde geldt voor KV Kortrijk. In december 2018 dacht ex-coach Yves Vanderhaeghe in de 1/8ste finales bij tweedeklasser KV Mechelen te mogen roteren, het bekwam KVK slecht. Wég, kleur uit het seizoen. KVK staat momenteel nog wel mooi 8ste maar veel meer zal er dit seizoen wel niet inzitten en de club droomt nog steeds van een nieuwe bekerfinale, precies tien jaar na Lokeren. Dan kan men op eerstenationaler Knokke, dat verlekkerd uitkijkt naar een West-Vlaamse stunt toch beter niet te veel risico’s nemen?

Idem voor Zulte Waregem trouwens, in 2017 nog bekerwinnaar, ook Essevee zou bij eerstenationaler RWDM beter voluit gaan, bij uitschakeling wacht Essevee ook al een kleurloos seizoen. Opnieuw met de gedachte: onderuit gaan in de beker is niet meer goed te maken, een competitienederlaag wel.

Roteren in de beker is niet altijd verstandig

Voor Cercle geldt dan weer ‘behoud eerst’. Yves Vanderhaeghe wilde deze week liever geen interview: “Een te belangrijke week”. Donderdag bekert Cercle thuis tegen Tienen (11de in eerste nationale) en zondag tegen Antwerp nogmaals op zoek naar de overwinning die ze al tegen Standard hadden verdiend. Hier begrip dat zondag belangrijker wordt maar eens proeven van een zege kan, net als vorig seizoen, Cercle een boostje geven.

En dan is er nog Club-Deinze. In 2018 werd de landskampioen nog uitgeschakeld door de Oost-Vlamingen, maar nu mogen ze thuis spelen, een nieuwe affront lijkt niet in de maak. Clement moet wel roteren: de helden (De Ketelaere, Lang…) zijn moe en volgende week wacht al opnieuw City, met de brede kern van Club mag zelfs voor een ‘B-elftal’ Deinze geen probleem zijn.

Waar we nog het meest naar uitkijken is Winkel-Genk. De bekerhouder is zwaar op de sukkel en coach Van den Brom zit op de wip: het zou wat zijn als de kleine eerstenationaler de Nederlander zijn C4 bezorgt. Winkel-coach Jeffrey Verhoeven zal ongetwijfeld hun achillespees, stilstaande fases, hebben bestudeerd.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier