Karl schrijft een brief naar ex-collega Aster Nzeyimana: “Talent gedijt in elke omgeving”

(foto VTM)
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot ex-collega Aster Nzeyimana. Aster mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Aster,

Hoe is ’t aan de overkant? Je bent ondertussen een seizoentje vertrokken op de beste sportredactie van het land. Knipoog. Je ziet er goed uit. Wat je doet ziet er ook goed uit. Degelijk en met de nodige flair. Niet dat daar enige twijfel over had kunnen bestaan. Talent gedijt in elke omgeving. Een voetbaldier dat de belofte krijgt vrij te mogen zwemmen in de vijver van de Champions League. Je zou voor minder een transfer overwegen en uiteindelijk ook een contract tekenen bij de concurrentie. Zeker als je op de plek waar je zat moet optornen tegen Filip Joos en Peter Vandenbempt. Ten slotte moet je grazen waar de kudde niet staat.

Je pakte Martine in, charmeerde Goedele en vond een bewonderaar in Wim De Vilder

Toch durf ik vermoeden dat je hebt getwijfeld, ook al was het verleidingsmanoeuvre vanuit jouw perspectief bijna niet te weerstaan. Het keurlabel dat aan Sporza hangt, straalt af op zijn commentatoren en presentatoren. Het pleit voor je dat je op jeugdige leeftijd dappere en risicozwangere beslissingen durft te nemen. In een commerciële omgeving is het leven onvermijdelijk een stuk volatieler en onvoorspelbaarder. Maar je mag gerust leunen op je talent als je op 30-jarige leeftijd kan wat jij kan. Je was het jongste sportanker ooit in het VRT-journaal. Je kunde parelde onmiddellijk van de studiomuren. Als een welpje stoeide je met de ervaren ankers. Je pakte Martine in, charmeerde Goedele en vond een bewonderaar in Wim De Vilder. Charme te koop.

Je krullen doen dromen, je ogen laten zwijmelen. Natural born killer. ‘Aster is een multitalent’, gonsde door de VRT-gangen. Niemand die het tegensprak. Het is niet onlogisch dat je uit de vitrine werd geplukt en dat je ongeduldig als je was een snelle overstap naar de zender die jou de meeste inhoud op maat kon bieden hebt gemaakt. Van Parijs over Madrid naar Barcelona om niet veel later een snelle tussenstop in Londen te maken. Champions Leagueavonden volgen mekaar in ijltempo op, gefundenes Fressen voor een avonturier als jij.

Tien jaar geleden werd half Vlaanderen naarmate de oorlog vorderde in de televisiereeks ‘In Vlaamse Velden’ een beetje meer verliefd op Marie Boesman. Wie ging er vier jaar later met actrice Lize Feryn lopen? Juist. Jij, Aster! Kon er niet aan ontbreken. Een showbizzkoppel was geboren. Voetbalcommentator, presentator van sportprogramma’s en The Greatest Dancer. Dat laatste niet meteen het grootste succes uit de VRT-geschiedenis. Maar who cares? Jonge snaken met talent krijgen wel wat krediet. Toen ik vorige week na Fiorentina-Club Brugge zelf nog het Europese voetbalmagazine moest presenteren, maakte ik de grap dat jij in de gang stond te wachten om het te doen. Gert Verheyen en Franky Van der Elst lachten zich een breuk, jij stuurde: Onnoeizeler! We vroegen hoe het met mekaar gaat. Je antwoordde: Heel goed. Versnellingske hoger dan op VRT. En da’s intens maar fijn.

De dagen van de Europa Leaguemagazines lijken lang geleden. Gevolgd door de onvermijdelijke smiley. Je bent 23 jaar jonger dan mij, Aster. Als het op leeftijd aankomt, had je mijn zoon kunnen zijn. Ik zou trots geweest zijn op een kerel als jij, maar het zou onvermijdelijk ook hebben gebotst. Zoals het tussen vaders en zonen altijd wel eens klettert. Maar ik zou je pubergedrag, zoals het hoort, ook wel hebben vergeven. Ook al omwille van gedeelde interesses. Sportharten verbinden. Al vind ik het jammer dat je niets met de koers hebt. Anders had ik je zeker eens uitgenodigd aan de tafel van ‘Vive le Vélo’. En nu ik erover nadenk, moet ik het misschien gewoon eens doen. Al is het maar in een poging om je te bekeren tot de koers. Ik weet dat je gelukkig bent, Aster. Het is je ten volle gegund. Je bent een fijne kerel. Ik wens je nog honderden toppers toe om te becommentariëren. En toch zal het straks pijn doen als de Rode Duivels eerder tegen de verwachtingen in op Sporza Europees kampioen worden in Berlijn.

Warme groeten,