Is de parlementaire wedde wel rechtvaardig? “Alsof we alle problemen kunnen oplossen door ‘de politiekers’ minder te betalen”

PVDA’ster Ilona Vandenberghe liet weten dat ze zich schaamt voor haar loon. Een groot deel draagt ze af aan haar partij. © Christophe De Muynck
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Sire, moeten er nog stemtesten zijn? 9 juni komt eraan en dat kan zelfs zonder test een historische verkiezingsdag worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er voor het eerst ooit een West-Vlaamse communist verkozen raakt.

Grootste kanshebber: Ilona Vandenberghe, een leerkracht Spaans uit Oostende. Zo’n 40.000 stemmen heeft de PVDA’ster nodig om in het Vlaams Parlement te belanden. Nog een kanshebber: haar partijgenote Natalie Eggermont, spoedarts uit Kortrijk. Zij is hét gezicht van de PVDA in onze provincie en wordt ook genoemd als toekomstig nationaal boegbeeld. Liefst 50.000 stemmen zal ze nodig hebben om bij voorzitter Raoul Hedebouw te mogen zitten in de Kamer.

Als dat lukt en als Natalie Eggermont dan vertrekt bij AZ Delta, betekent dat – raar maar waar – een financiële domper voor de partij. Vandaag verdient zij zo’n 25.000 euro bruto per maand. In een eerder interview met onze krant liet ze weten zich te schamen voor dat loon. Een heel groot deel draagt ze daar wel van af aan haar partij, iets wat ook de gewoonte is bij alle parlementairen van de PVDA. Die verdienen ‘maar’ 6.000 euro netto per maand en houden net als Eggermont een goeie 2.300 euro voor zichzelf.

“De ‘graaicultuur’ bij de politici is de nagel waar de PVDA te vaak op klopt. Zo voeden ze de antipolitiek”

Zo kunnen zij naar eigen zeggen veel beter de noden van ‘de gewone mens’ inschatten… maar het is ook een handig middel om hun stokpaardje in de kijker te zetten: de ‘graaicultuur’ bij de politici. Het is de nagel waar de PVDA te vaak op klopt. Zo voeden ze de antipolitiek. Alsof we alle problemen van dit land kunnen oplossen door ‘de politiekers’ wat minder te betalen. Niet dus. Trouwens: ook hun vertegenwoordigers kosten het volk evenveel…

En begrijp me niet verkeerd: naar de gulle partijfinanciering mag absoluut gekeken worden, maar de parlementaire wedde lijkt ons rechtvaardig. Politici moeten zo onafhankelijk mogelijk de uitdagingen in onze maatschappij aanpakken. Een belangrijke opdracht die veel verantwoordelijkheid vraagt.

Dat zullen Ilona Vandenberghe en Natalie Eggermont wel ondervinden, als ze geschiedenis schrijven op 9 juni. Tijdens het interview met deze krant – het eerste in een reeks waar we alle lijsttrekkers aan de tand voelen – keken ze alvast vol vertrouwen vooruit. Als de vrouwen in Brussel raken, weten ze alvast op welke West-Vlaamse nagels ze wél mogen kloppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier