Ga voluit en kleur die Leeuw

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

We willen wel, maar we kunnen het niet. Nog altijd niet. Die Vlaamse nationale feestdag breekt ook dit jaar weer niet los. En dat heeft niet alleen te maken met de inmiddels vertrouwde coronatoestanden.

Elk jaar opnieuw stellen we vast dat we niet goed weten welke kant het met die feestdag moet. Het is voor de meeste mensen geen vrije dag – kost te veel, zegt de kruidenier in ons – , voor sommigen blijft het nog altijd meer een strijd- dan een feestdag, en voor anderen is net dat een reden om zich niet in het feestgedruis te storten. Kortom, onze samenleving gaat er niet voor. En dat is jammer. De meeste families weten het immers: niets brengt een familie dichter bijeen dan een feest.

Met onze vlag is het niet anders. Onze Leeuw is niet onbevlekt en mensen met smetvrees halen de neus op voor het zwarte beest. En anderen verzinnen er altijd weer barricaden bij waarop ze per se moeten klauteren om te gaan vlaggenzwaaien. En zo blijft het maar duren voor die Vlaamse Leeuw een Leeuw van ons, van iedereen in Vlaanderen kan zijn.

Een hip Vlaanderen laat zich in tinten pimpen

Maar het kan anders. Als we dat echt willen. Dat bewijzen Noortje Palmers en Jasper Declercq deze week in onze KW Weekend. Het duo ontwierp samen met Johan Theeuwes een ‘inclusieve Leeuwevlag’. Een leeuw met gekleurde klauwen én met een hart in plaats van een gevlamde tong. Het zwarte beest met de regenboogklauwen oogt minder dreigend – al blijft het een leeuw, we willen per slot van rekening een krachtige, sterke samenleving – en het hart – wie het per se kwalijk wil duiden zal het melig noemen – laat er geen twijfel over, we willen een hartelijke samenleving. Diversiteit kleurt het Vlaanderen van 2020 en dat mag een vlag best uitdragen. Het is de hoogste tijd om het zwart-wit denken achter ons te laten en kleur te bekennen. Een hip Vlaanderen laat zich in tinten pimpen.

Ga dus voluit, Vlaanderen en kleur dat beest van ons !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier