Een klein standbeeld

Het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen daalt snel.© BELGA
Het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen daalt snel.© BELGA
Bart Casteleyn

Op onze website staat een artikel van exact 437 dagen oud. Niet gewoon ergens in een hoekje, maar helemaal bovenaan. Permanent prominent en nog altijd actueel. Het werd gemaakt op 1 april 2020, maar het is geen grap. Het is bittere ernst, al 62 weken lang. De titel van het stuk verandert van tijd tot tijd, maar de inhoud blijft hetzelfde: de coronacijfers .

Op 1 april 2020 wilden meteen 18.947 West-Vlamingen weten hoeveel besmettingen er waren in hun gemeente. Voor de hele provincie waren er dat die dag 182. Elke dag opnieuw kreeg het stuk een update en een verse lading lezers. Op het eind van het jaar belandde het in onze geschiedenisboeken als meest gelezen artikel van 2020.

Ook dit jaar krijgt het artikel (met handige kaart, ga eens kijken) dagelijks nieuwe cijfers en nieuwe kliks. Met dank aan Harry en Jerina wordt het wellicht wel niet het populairste van het jaar. Gelukkig maar. Ook mijn eigen interesse voor de cijfers gaat in golven. Ik moet toegeven dat ik al even genoeg heb aan de titel, maar speciaal voor de lezers heb ik nog eens geklikt.

Heel benieuwd wat er over 437 dagen op onze website zal staan

Wat heb ik geleerd? Dat er officieel al 96.815 West-Vlamingen besmet zijn geraakt. Dat er nu gemiddeld zo’n 107 nieuwe besmettingen per dag zijn. Dat er in mijn gemeente Ichtegem de laatste zeven dagen zeven positieven waren. En dat onze Olaf ondertussen een klein standbeeld verdient voor zijn dagelijkse uitgebreide, allesomvattende analyses en interactieve data. Serieus, ga (nog) eens kijken.

En voor een goed begrip: de cijfers blijven dalen en dat is uiteraard goed nieuws. Het is zaak nu van de regels te blijven volgen (veel mag, maar nog niet alles) en de vaccinatiecijfers te doen stijgen. Dan komt alles goed. Stap per stap en prik per prik.

Heel benieuwd wat er over 437 dagen op onze website zal staan, zo helemaal bovenaan. Ik hoop wel heel hard dat er op 22 augustus 2022 geen coronacijfers te zien zullen zijn. Sorry, Olaf.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Beste lezer, ik wil u ook nog even persoonlijk bedanken. Twee weken geleden vroegen we hier vriendelijk om een kaartje te sturen naar de kleine C. De jarige, zijn mama, zijn psychologe en wijzelf zijn enorm verrast door de massale respons – dat lees je ook op pagina 14. Jullie stuurden samen meer dan 1.300 kaartjes. Hartverwarmend, echt waar. Dikke merci!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten