KW-lezers sturen liefst 1.370 (!) kaartjes naar jarige C.: “Ongelooflijk hartverwarmend”

De oproep om verjaardagskaartjes te sturen naar de kleine C. (beeld ter illustratie) kon op heel wat bijval rekenen.© Getty
De oproep om verjaardagskaartjes te sturen naar de kleine C. (beeld ter illustratie) kon op heel wat bijval rekenen.© Getty
Olaf Verhaeghe

De KW-lezers hebben zich opnieuw van hun allerwarmste kant getoond. De kleine C. die vorige week woensdag 6 jaar werd, kreeg meer dan 1.370 kaartjes, briefjes en cadeautjes opgestuurd na de emotionele oproep van zijn mama vanuit de gevangenis. “Het is ongelooflijk en hartverwarmend”, zegt C.’s psychotherapeute Karen Devriendt.

Hij is nog maar zes jaar, maar moest in zijn jonge leven al heel wat doorstaan. Sinds zijn mama Deborah* (46) drie jaar geleden in de gevangenis terechtkwam, verblijft de kleine C. in een instelling. Dichte familie is niet in beeld en het gemis, zeker in coronatijden, weegt erg zwaar op de frêle jongen. Zo zwaar dat hij een tijdlang met depressieve gedachten kampte en even niet naar school kon.

Aan de vooravond van zijn zesde verjaardag riep Deborah via onze krant op om haar zoontje een verjaardagskaartje te sturen. “Doe het niet voor mij”, klonk het. “Maar doe het voor hem. Een kind van zijn leeftijd zou niet moeten meemaken wat hij allemaal te verduren kreeg.” Ook Karen Devriendt, C.’s therapeute, zag heil in de verjaardagskaartjes. “Die zouden hem zeker een boost geven”, vertelde ze.

Brievenbus te klein

En of mensen aan C. hebben gedacht. In de dagen voor en zelfs lang na zijn verjaardag stroomden eerst tientallen en later honderden kaartjes, brieven en pakjes toe. De jongen van zes werd overspoeld met kleine attenties, oprechte boodschappen en prachtige tekeningen. Vanuit Bellewaerde, C.’s favoriete pretpark, werden zelfs tickets voor hem en zijn leefgroep in de instelling opgestuurd. Na een week stond de teller op 1.370 (!) kaartjes en cadeautjes en daar kwamen er elke dag nog bij. “Eerlijk? Ik had dat nooit durven dromen”, zegt psychotherapeute Karen. “Zo’n respons is echt ongelooflijk en hartverwarmend. Er zaten zelfs brieven en kaartjes uit het buitenland bij. Toen de postbode kwam, moest hij aanbellen om alles af te geven: onze brievenbus was te klein.” (lacht)

Er kwamen liefst 1.370 kaartjes toe.© gf
Er kwamen liefst 1.370 kaartjes toe.© gf

Ook Deborah die de verjaardag samen met haar zoontje kon vieren, was overweldigd. “Ik had dit helemaal niet verwacht en wist niet dat er nog zoveel mooie mensen bestaan. Die lieve boodschappen die mensen ons schreven, hebben mij en C. enorm ontroerd.”

Knuffel gegeven

De kaartjes en brieven bevatten quasi allemaal een heel persoonlijke boodschap. “Dat vind ik nog het mooiste”, getuigt Karen. “Er zijn mensen die zelf een prachtige tekening, vol symboliek, zijn komen afgeven en er was zelfs een meisje die met haar mama een van haar knuffels voor C. gaf. Dat was een prachtig moment, heel warm en ontroerend.” De komende weken zullen de verjaardagskaartjes ook in C.’s therapie een rol spelen. “We gaan daar absoluut onze tijd voor nemen”, aldus de psychotherapeute. “De verjaardag zelf was heel overweldigend, maar zowel ik als zijn mama vinden het belangrijk dat hij weet wat mensen hem allemaal wensen. Sowieso zal hem dat helpen om verdere stappen vooruit te zetten. Als iemand dit verdient, is hij het wel.”

“We zullen niet op iedereen kunnen reageren, maar wie C. iets stuurde, moet weten dat het allemaal gelezen en gekoesterd wordt”, aldus Karen nog. “Wij zijn iedereen zo ontzettend dankbaar.”

* Deborah is niet de echte naam van de vrouw, de naam van het zoontje werd afgekort tot C.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten