IN KAART 35 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 25 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 2020 al minstens 97.359 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 35 meer in vergelijking met gisteren en 191 meer dan een week geleden. Van de 24 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, was er één opname in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op woensdag 23 juni – op basis van de cijfers tot en met dinsdag 22 juni – zijn er 97.359 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 35 meer dan gisteren .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 191 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 27 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat 45, twee weken geleden lag dat cijfer op 92.

Halfweg januari doken ook de eerste uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo werd Houthulst getroffen door de Britse variant. In het weekend van 23 januari bleek dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Sinds eind april is ook de Indiase variant in ons land, begin mei werd die voor het eerst gesignaleerd in West-Vlaanderen.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg woensdag 0,594. Maandag was dat 0,608. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van corona. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. In Waals-Brabant en Luxemburg ligt dat getal lager dan bij ons. Het R-getal voor België bedraagt nu 0,639.

In de periode van 12 tot 18 juni 2021 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 27.309 testen oftewel 2.274 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 1,3 procent van de testen positief. In Vlaams-Brabant, Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals-Brabant worden meer testen per 100.000 inwoners uitgevoerd.

Enkel Luxemburg (0,9 procent) heeft een lagere positiviteitsratio dan West-Vlaanderen. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. Het landelijke gemiddelde bedraagt 1,6 procent. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

25 mensen in ziekenhuis

Er werd gisteren één patiënt met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 25 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er drie minder dan de dag voordien. Gisteren mochten vier mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 10 patiënten op een afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er vier minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 4,5 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 450 coronapatiënten – 20 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 184 (-22) op intensieve zorgen. Dinsdag werden 24 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 45 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 16 tot en met 22 juni, red.) 22 coronapatiënten opgenomen . In Brussel ligt het aantal ziekenhuisopnames met 44 hoger. Ook in Henegouwen (39) en Antwerpen (29) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Luik (19), Oost-Vlaanderen (17), Vlaams-Brabant (14), Limburg (11), Namen (3), Waals-Brabant (2) en Luxemburg (1).

De voorbije zeven dagen stierven in België 34 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 25.144 overlijdens, 19.993 (79,51 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

0 gemeenten donkerrood, 46 kleuren groen

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijdt niet één gemeente de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Alle 64 West-Vlaamse gemeenten hebben de laatste week zelfs minder dan 60 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners .

In Zuienkerke, Vleteren, Veurne, Tielt, Spiere-Helkijn, Oudenburg, Meulebeke, Mesen, Lo-Reninge, Ledegem, Kuurne, Koekelare, Ichtegem, Houthulst, De Panne, Damme en Blankenberge werd de voorbije week geen enkele besmetting vastgesteld , zij kleuren dan ook groen. Ook Avelgem, Brugge, Staden, Lendelede, Deerlijk, Gistel, Zwevegem, Wevelgem, Pittem, Roeselare, Anzegem, Langemark-Poelkapelle, Oostrozebeke, Oostkamp, Diksmuide, Ardooie, Wervik, Hooglede, Torhout, Moorslede, Nieuwpoort, Kortemark, De Haan, Jabbeke, Beernem, Knokke-Heist, Bredene, Poperinge en Koksijde duiken onder de laagste alarmdrempel.

76,67 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen is men op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. Vanaf de week van 15 februari startte het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart.

Vanaf eind maart waren dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt. Ook de mensen jonger dan 65 jaar met onderliggende aandoeningen zijn intussen de revue gepasseerd waardoor de vaccinatiecampagne nu focust op de brede bevolking. In tal van gemeenten worden intussen mensen jonger dan 35 uitgenodigd voor hun vaccinatie.

Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Volksgezondheid, kondigde eerder aan dat, als de leveringen van de vaccins op schema blijven, iedereen ouder dan 18 jaar ten laatste op 11 juli een prikje krijgt. Door de onzekerheden met het Johnson & Johnson-vaccin en de leeftijdgrens komt die deadline echter in het gedrang.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 76,67 procent ingeënt . Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 757.463 inwoners, van wie 419.547 (42,47 procent) al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 272.248 gevaccineerden, oftewel 95,14 procent. Exact 219.477 (76,70 procent) onder hen kregen al de tweede dosis van het vaccin.

Op woensdag 2 juni voerde Zorg en Gezondheid een correctie op de berekening van de vaccinatiegraad door: om te kijken tot welke leeftijdscategorie iemand behoort wordt je leeftijd op 1 januari van 2021 als graadmeter genomen en niet meer je reële leeftijd op het moment van vaccineren. Wie bijvoorbeeld in april 65 jaar werd en in mei een vaccin kreeg, werd bij de 65-plussers gerekend. Dat is niet langer het geval. Tot voor kort kon je als het ware een leeftijdsgroep ‘springen’ na je verjaardag omdat de effectieve leeftijd werd vergeleken met de bevolkingscijfers die op 1 januari van dit jaar werden vergeleken. Zo ontstonden situaties waar er meer dan 100 procent mensen van een bepaalde leeftijdsgroep gevaccineerd werden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten