De reactie van de topclubs op de fiscale correcties is hol en pathetisch

De inzet van veiligheidsdiensten kost handenvol geld. © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De voetbalwereld staat alweer in brand. De topclubs spuwen vuur, noemen de maatregelen van de regering die in de begroting danig wil snoeien in de (para)fiscale voordelen van topsporters en sportclubs een dodelijke messteek, “het failliet van de sector”. En ze worden gesteund door de voetbalbond.

We worden doodmoe van de discussies die al heel lang aanslepen en die nu overkoken. En ze halen steeds dezelfde argumenten aan: zonder die voordelen kunnen geen toppers meer worden aangetrokken en zakken we in Europa helemaal weg. Et alors, weegt een ticket in de Champions League zwaarder dan sociale rechtvaardigheid? En zonder die voordelen minder geld voor de jeugd, klinkt ook nog.

Blind eigenbelang

Vincent Mannaert, CEO van Club, probeerde mij ooit lang uit te leggen dat tegenover een megacontract van Mignolet, met alle sociale voordelen vandien, ook de investeringen staan in tientallen jonge talenten. Tja, zo is het makkelijk rekenen. En Michel Louwagie, CEO van AA Gent, schreeuwde mij laatst nog heel hard toe dat Joris Vandenbroucke (Vooruit) er niks van begrijpt als hij vindt dat vooral de hoogste lonen moeten worden aangepakt.

Het is blind eigenbelang, in een sector die drijft op miljarden, in een business die al jarenlang verziekt is. Oké, topsport verdient staatssteun, maar in die vorm…? En krijgt ze die al niet in, bijvoorbeeld, de veiligheidsdiensten bij elke wedstrijd? In stadions op gronden van de gemeenschap… In faciliteiten allerhande?

Overgangsperiode

En dan nu gaan roepen dat de overheid het topvoetbal vermoordt? Uit het voorontwerp van de hervormde fiscale wet dat De Morgen kon inzien zou het voor Club Brugge gaan om een extra uitgave van 5 miljoen euro. Op een totaal budget van 90 miljoen euro. Pro memorie: Club Brugge betaalde afgelopen zomer 4 miljoen euro voor Owen Otasowie… die nog geen minuut speelde.

Dan gaan roepen dat de nieuwe striktere maatregelen, in lijn met de Europese regels rond staatssteun, de dood van het topvoetbal tot gevolg gaan hebben, is wel heel hol en pathetisch. Het enige waarin we ze kunnen volgen: niet meteen vanaf 1 januari, maar een overgangsperiode.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier