De kieskoorts begint: “Hoe kunnen onze politici het West-Vlaams belang dienen?”

De Vlaamse, federale én Europese verkiezingen komen eraan en keuzes dringen zich op. © IJdema Getty Images/iStockphoto
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

De eerste zwaluw was er, dachten we. De politieke lente kon beginnen… maar het bleek vals alarm. Ergens tussen Diksmuide en Ieper zagen we dan toch niet het allereerste verkiezingsbord in West-Vlaanderen. Het bleek een fel oranje plakkaat te zijn met een foto van een plaatselijke immomakelaar. En die zijn nog niet allemaal politicus.

Maar soit, het zal niet lang meer duren voor de voortuinen hier kleur bekennen. De slogans zijn op komst, de kieskoorts kan beginnen. Na deze paasvakantie wordt de koers richting 9 juni op gang gefloten. De Vlaamse, federale én Europese verkiezingen komen eraan en keuzes dringen zich op.

Deze krant kiest ervoor om vandaag zijn campagne te starten. Want de tweede zondag van juni mag dan wel een ‘nationale’ hoogdag zijn, er staat ‘provinciaal’ heel wat op het spel. Wij mogen bepalen wie ons zal vertegenwoordigen in Brussel. Zo sturen we 21 West-Vlamingen naar het Vlaams parlement, 16 naar de Kamer en hopelijk ook weer enkele naar Europa.

We stelden met de redactie een eisenbundel samen: tien wensen voor West-Vlaanderen

Maar wat moeten zij daar de komende jaren doen? Hoe kunnen onze politici naast hun partij ook het West-Vlaams belang dienen? Om op die vraag te antwoorden, hebben wij ons huiswerk gemaakt. We stelden met de redactie een eisenbundel samen: tien wensen voor West-Vlaanderen. Van meer bomen tot meer geld: tien kwesties die aangepakt moeten worden.

En ook wij trekken hiermee de boer op: de komende weken gaan we langs bij de West-Vlaamse lijsttrekkers van de zeven traditionele partijen. Welke eis vinden zij het belangrijkste? En wat zouden zij nog toevoegen aan ons pakket?

Zo kan het hier de komende weken over inhoud gaan. De slogans daarentegen, die zal je wel ergens langs de baan zien staan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier