De belangen van West-Vlaanderen: het algemeen belang met extra’s

Minister Vincent Van Quickenborne in Brussel. © belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Onze provincie was ooit beter bedeeld in de Brusselse Wetstraat dan vandaag. Daarvan rest nu nog enkel een viceminister-president in de Vlaamse regering en een vicepremier in de federale regering. Is de afstand tussen West-Vlaanderen en Brussel daardoor groter?

Misschien heeft onze West-Vlaamse vicepremier en minister van Justitie en Noordzee wel gelijk: noch hij noch Hilde Crevits zijn verre van onervaren jonkies. Ze hebben al wat regerings- en andere politieke kilometers op hun teller en ze weten sinds jaar en dag hoe ze de West-Vlaamse belangen het best moeten dienen, ginds in Brussel.

Opluchting

Of we nu warm lopen voor, lauw blijven bij of het koud krijgen van Vivaldi maakte niet zoveel uit, vorige week, het voelde bij velen als een opluchting: een federale regering kan in dit land toch nog gevormd worden. Dat Vincent Van Quickenborne Kortrijk noodgedwongen ruilt voor Brussel, moeten de Kortrijkzanen er bij nemen. We zeiden het hier ooit eerder: ministers zouden voor ze in de Wetstraat willen presteren, eerst hun strepen moeten verdienen als burgemeester. In ons interview met de nieuwe minister van Justitie laat Vincent Van Quickenborne daar geen twijfel over. Het burgemeesterschap heeft hem veranderd, ten goede.

Excelleren

Dat de Vivaldi-coalitie geen meerderheid heeft aan Vlaamse zijde lijkt ons ondergeschikt aan de daadkracht en de samenhorigheid waarmee zij, naar eigen zeggen, het algemeen belang wil dienen. De Vlaamse oppositiepartijen voelen zich daar allesbehalve goed bij en dat begrijpen wij. Maar in plaats van zich andermaal in een calimerorol te profileren, kan N-VA ervoor zorgen dat zij de Vlaamse regering laat excelleren. Dat lijkt ons de sterkste vorm van oppositie waarmee de Vlaamse en dus ook de West-Vlaamse belangen het meeste baat bij hebben. Onze provincie zal straks meer nodig hebben dan wat het algemeen belang vraagt. Het ziet er immers naar uit dat de brexit bovenop de coronacrisis onze ondernemers en niet alleen in de toeristische sector extra zwaar zal treffen. We rekenen daarvoor op onze excellenties.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.