Zes kleuters naar ziekenhuis na vermoeden CO-intoxicatie in kinderopvang

Het medisch rampenplan werd afgekondigd.© BB
Het medisch rampenplan werd afgekondigd.© BB
Redactie KW

Zes kinderen en een begeleidster van de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem in Gistel zijn vandaag ter controle naar het ziekenhuis overgebracht wegens het vermoeden van CO-intoxicatie. Iets voor 11 uur begonnen ze zich duizelig en loom te voelen, sommigen kregen ook hoofdpijn. “Intussen is gebleken dat niemand van de kinderen een CO-intoxicatie opliep. Allen zijn intussen terug naar de BKO en uiteraard zijn hun ouders op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen”, laat burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) weten. Wat de oorzaak was van de symptomen blijft onduidelijk.

Toen de melding binnenkwam bij de noodcentrale, dat zes kinderen van tussen de vier en zes jaar zich onwel begonnen te voelen, werd het medisch rampenplan afgekondigd. Drie ziekenwagens, de mug, de brandweer, het Rode Kruis en de politie snelden ter plaatse. De zes kinderen waren aanwezig in ‘De Chalet’, een losstaand gebouwtje naast het hoofdgebouw van De Zonnebloem. Ze werden geëvacueerd naar het hoofdgebouw.

“Door hun symptomen hadden we meteen het vermoeden van een CO-intoxicatie. Uit voorzorg zijn ze samen met de begeleidster naar het ziekenhuis overgebracht ter controle, verdeeld over drie ziekenwagens. Niemand was bewusteloos of er schijnbaar erg aan toe, maar gezien de leeftijd van de kinderen konden we geen enkel risico nemen”, vertelt majoor Frank Vanhixe van de brandweerpost Gistel.

Verwarmingsketel

Daarna werden nog CO-metingen uitgevoerd in De Chalet. “De verwarmingsketel gaf een foutmelding maar onze metingen zijn negatief uitgedraaid. Onderzoek in het ziekenhuis zal moeten uitwijzen of er effectief CO is vrijgekomen. Uit voorzorg is de verwarmingsketel nu afgesloten. Een erkend technicus zal dit grondig moeten nazien”, aldus Vanhixe.

“Intussen zijn de testen in het ziekenhuis negatief gebleken. Niemand van de kinderen had een CO-intoxicatie opgelopen. Een technicus onderzocht intussen de installatie maar er werd geen mankement gevonden en alles werkt zoals het hoort. Het is dus onduidelijk wat de oorzaak was van de symptomen bij de kinderen. Het ziekenhuis oordeelde dat niemand ter observatie moest blijven”, aldus burgemeester Defreyne.

Ook schepen van Jeugd en Kinderopvang Ann Bentein (Open VLD) kwam deze voormiddag ter plaatse. “Het is een enorme opluchting dat niemand zwaargewond is geraakt. Dit had dramatisch kunnen aflopen. We doen het nodige om alle installaties nog eens grondig na te kijken, ook al is dat onlangs nog maar gebeurd”, voegt ze toe. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier