Vrachtwagen belandt in Leie na aanrijding met wagen die van baanvak afwijkt: trucker (34) overleeft ongeval niet

De vrachtwagen kwam in het water terecht. De wagen van de vrouw is rijp voor de schroothoop. © Collage JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een 34-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur is dinsdagavond om het leven gekomen bij een verkeersongeval op een brug over de Leie in Wielsbeke. Na een aanrijding met een personenwagen ging zijn vrachtwagen door de vangrail het water in. Omstaanders sprongen hem nog achterna, maar alle hulp kwam te laat.

Het ongeval gebeurde iets na 18 uur op de Expresweg tussen Waregem en Wielsbeke. De vrachtwagen reed op de brug richting Waregem toen het vlak boven de Leie tot een aanrijding kwam met een personenwagen, die de andere richting uit reed. Aan het stuur zat een 30-jarige vrouw uit Ingelmunster. Op de achterbank zat haar dochtertje. De vrouw verklaarde dat het kind huilde en dat ze daarom even afgeleid was en achter zich keek. De vrouw week af van haar baanvak en botste met de linkerkant van haar wagen tegen de vrachtwagen, die uit de andere richting kwam.

De vrouw, die zwanger was op het moment van het ongeval, raakte zelf lichtgewond en haar voertuig is rijp voor de schroothoop. Alle airbags gingen af. Het kind bleef ongedeerd. Door de aanrijding verloor de Poolse vrachtwagenchauffeur compleet de controle over zijn stuur.

Reddingspoging

Stijn Naessens uit Wielsbeke reed net de brug op en zag het allemaal gebeuren. “Ik reed in de tegenovergestelde richting naar huis, toen ik plots die vrachtwagen door de vangrails zag gaan. De brokstukken vlogen in het rond. Die camion dook met zijn neus eerst van de brug af. Tegen dat ik kon stoppen om te kijken, zat de cabine al helemaal onder water. Ik zag op de Leie ook net een klein bootje varen, die mensen hadden nog geluk dat de vrachtwagen niet recht op hen gestort is.”

Drie omstaanders sprongen nog de Leie in om de chauffeur te bevrijden uit zijn cabine, helaas zonder resultaat. “Toen ik het ongeval zag gebeuren, heb ik mij meteen langs de kant gezet en ben ik uit mijn auto gesprongen”, zegt Yvan uit Brussel, die toevallig passeerde. “Ik ben naar beneden gelopen en langs de oever het water in gedoken. Ik dacht er niet echt bij na, iemand was in levensgevaar. Ik vind het niet zo bijzonder wat ik gedaan heb. Hadden we hem kunnen redden, dat was pas bijzonder geweest.”

Een van de andere mannen die in het water sprong, raakte bij de bevrijdingspoging nog gewond aan zijn hand. Wellicht sneed hij zich aan het glas van de vrachtwagen. Uiteindelijk kon de onfortuinlijke vrachtwagenchauffeur pas met veel moeite uit zijn cabine bevrijd worden door een duikteam van de brandweer. Die moesten onder water het glas van de ruit openzagen. Pas ruim anderhalf uur na het ongeval konden de duikers het levenloze lichaam van de Pool uit het water halen.

Ravage

Het parket stuurde nadien een wetsdokter en een verkeersdeskundige ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. De ravage op de brug en in het water is enorm. De Expresweg blijft voorlopig afgesloten, het verkeer moet omrijden via de omliggende bruggen. De takelwerken om de vrachtwagen uit de Leie te halen, duurden tot laat op de avond.

Er kwamen ook heel wat brokstukken in de Leie terecht en de vrachtwagen lekte olie. De Civiele Bescherming moest dit komen opruimen. Tot die tijd werd stroomafwaarts een dam geplaatst. Het scheepsverkeer is voorlopig gestremd, meerdere schepen moesten ter plaatse blijven liggen. Het kan nog geruime tijd duren voor alles opgelost is.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier