School richt stilteplek in na fataal ongeval van Timo (16), examens gaan door

Directrice Ann Stael geeft leerlingen de ruimte om te rouwen op school. © Johan Sabbe
Redactie KW

Op school in Torhout kenden ze hem als een vriendelijke en voorname leerling. Iemand die droomde van een carrière als ingenieur. Maar een dramatisch verkeersongeval op amper twee kilometer van zijn huis in Ichtegem besliste er anders over. Timo (16) kwam ten val en net op dat moment passeerde een wagen. De tiener overleefde de aanrijding niet. Ook bij KBK Ichtegem, de krachtbalclub waarbij Timo speelde, is de verslagenheid groot.

Vrijdagavond even voor 18 uur. Het was de start van het weekend en Timo (16), de trotse broer van twee jongere zusjes, vertrok thuis met zijn fiets in Ichtegem. Na enkele honderden meters fietsen draaide hij de Veldstraat in, een landelijke weg tussen het groen. Daar kwam de 16-jarige jongen plots ten val. Hoe of waarom dat gebeurde, is niet duidelijk, maar het noodslot sloeg dubbel zo hard toe. Net wanneer Timo op de grond viel, kwam een wagen uit de tegenovergestelde richting aangereden. De 28-jarige bestuurder uit Koekelare kon een aanrijding niet meer vermijden en reed over Timo. De man was volledig in shock.

Noodlottig ongeval

Meteen erna kwam een tweede wagen aangereden. De vrouw zag de ernst van de situatie en alarmeerde de hulpdiensten. Een ambulance en mugdienst kwamen ter plaatse en probeerden Timo lange tijd te stabiliseren. Dat het er niet goed uitzag, was meteen duidelijk. De jongen werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij bijna meteen na aankomst aan zijn verwondingen overleed.

De bestuurder van de personenwagen kreeg na het ongeval de nodige ondersteuning. Hij legde een negatieve ademtest af en in zijn verklaring stelde de man dat hij een botsing niet meer kon voorkomen. Alles wijst dan ook op een noodlottig ongeval: op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Verslagenheid op school

In het Sint-Jozefscollege in Torhout komt het nieuws hard binnen. De ouders van de jongen meldden zaterdagochtend het droevige nieuws. Timo zat er in het vierde jaar wetenschappen. “We kennen Timo als een vriendelijke en voorname leerling die graag bij zijn vrienden was. Een rustige jongen die genoot van het gezelschap en plezier”, klinkt het bij de directie. “Plichtbewust, met mooie en ambitieuze dromen. Ingenieur worden, was daar een van. Timo krijgt voor altijd een plaats in ons collegehart. Wij wensen dat de liefde voor hem iedereen de nodige kracht mag geven om verder te gaan. Onze gedachten zijn bij zijn ouders en zusjes, zijn familie en vrienden, en onze leerlingen en personeel. Ons kaarsje brandt voor hen in deze uiterst moeilijke tijden.”

Begeleiding

De leerlingen van het college zitten momenteel volop in de examens. Hoe dat nu verder moet, zal intern worden bekeken. “We proberen de medeleerlingen van Timo zo goed mogelijk te begeleiden. Ook zijn zusjes zitten hier op school”, zegt Ann Stael, directeur van de overkoepelende scholengroep Sint-Rembert. De school staat in nauw contact met de ouders van Timo. “Iedere leerling verwerkt dat op een andere manier en op eigen tempo. Daar gaan we rekening mee houden: we hebben voorbereidingen getroffen om leerlingen ruimte te geven om te rouwen om school. Zo gaan we een stilteplek inrichten en leerkrachten zullen er uiteraard zijn voor de kinderen. Dat Timo gemist zal worden in de klas is logisch. Uiteindelijk hebben we beslist de examens wel te laten doorgaan.” Aan het college werd de rouwvlag uitgehangen.

Krachtbal

Timo was ook een graaggeziene speler bij KBK Ichtegem. Hij speelde bij de U16 van de krachtbalclub. “Wij herinneren hem als een trouwe, enthousiaste KBK’er. Een talentvolle teamspeler met een grote inzet voor zijn ploeg en onze stad”, schrijft de club op hun Facebookpagina. “Onze gedachten gaan nu uit naar zijn familie, vrienden en ploeggenoten. We wensen hen veel sterkte en moed toe.”

In de kantine van de krachtbalclub ligt een rouwregister voor Timo. Wie wil, kan die ondertekenen op woensdag vanaf 16 uur en op donderdag vanaf 18 uur. (MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier