Scheepvaartverkeer gestremd op Kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen: kanaal blijft voorlopig dicht

© GV
Redactie KW

Al sinds vrijdagavond is het kanaal Bossuit-Kortrijk afgesloten door een scheepsvaartongeval. Het kanaal blijft voorlopig dicht. Een firma tracht het schip te lossen om het daarna te verslepen naar een veilige plaats.

Vrijdag in de vooravond voer een schip op het kanaal Bossuit-Kortrijk de sluis van Moen in. Daarbij liep het grondig verkeerd en kwam het schip tegen de zogenaamde ‘drempel’ van de sluis terecht. De klap was zo hevig dat de schip een flinke deuk aan de romp opliep en niet meer verder kan.

“Het is een schip van ruim 100 meter lang dat geladen is met grondstoffen. Het liep bij de aanvaring onderaan het schip ernstige schade op. We bekijken nu met specialisten van o.a. de brandweer, hoe we dit schip kunnen wegkrijgen. We moeten hierbij omzichtig te werk gaan, want de kans bestaat dat het in twee stukken breekt”, zegt Geert Weymeis van De Vlaamse Waterweg die nog niet kon zeggen hoelang het schip zal blijven liggen.

Er werd ook gevreesd dat er olie of mazout zou lekken. De brandweer legde preventief een dam aan. Het kanaal Bossuit-Kortrijk is immers waterwingebied.

Doordat het schip in de sluis ligt, blijft het scheepvaartverkeer gestremd. Een tweetal schepen kunnen daardoor niet verder varen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier