Politie vraagt Agentschap Wegen en Verkeer situatie tijdelijke rotonde in Veurne te bekijken na vijfde ongeval

In een maand tijd gebeurden er aan deze rotonde al vijf ongevallen. © JH
Redactie KW

De tijdelijke rotonde in de Sint-Idesbaldusstraat in Veurne maakte zondagavond alweer een slachtoffer. In een maand tijd gebeurden er al vijf ongevallen. “We vragen nu het Agentschap Wegen en Verkeer om de situatie te bekijken”, zegt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin.

Op 11 oktober werd de tijdelijke rotonde in de Sint-Idesbaldusstraat aan de Koksijdestraat in gebruik genomen. De rotonde werd aangelegd als verkeerscorridor omdat de ingrijpende werken gestart zijn in de N35 Pannestraat tussen De Panne en Veurne. Die duren tot eind 2023. Omdat door die werken veel verkeer afgeleid wordt via de Koksijdestraat werd besloten een tijdelijke rotonde aan te leggen in de Sint-Idesbaldusstraat. Maar die veroorzaakt al weken veel ophef.

Bejaarde man lichtgewond

Wie vanuit Koksijde richting Veurne rijdt, moet rekening houden met een asverschuiving aan de rotonde. Op die plaats kwam het zondagavond rond 20 uur alweer tot een ongeval. “In dit geval had een 80-jarige man uit Wevelgem die asverschuiving te laat opgemerkt”, duidt commissaris Toon Fonteyne. “De bestuurder kon niet meer corrigeren en reed in op de rotonde. Daarbij liep hun wagen flinke schade op. De man had na afloop pijn aan de heup en werd overgebracht naar het ziekenhuis.”

We moesten in enkele weken al vijfmaal tussenkomen voor ongevallen op de rotonde

“Als politie gingen we de nodige vaststellingen doen en dat is niet de eerste keer daar. We houden er zelfs de statistieken van bij en dat leert ons dat we in enkele weken tijd al vijfmaal moesten tussenkomen voor ongevallen op die plaats. We maakten hiervan een overzicht die we zullen bezorgen aan het Agentschap Wegen en Verkeer met de vraag om de situatie te herbekijken. Als politiezone stellen we veiligheid altijd voorop en elk ongeval is er een te veel. Dus vragen we of de situatie veiliger kan gemaakt worden om ongevallen te vermijden.”

Sociale media

Ook op sociale media wordt met veel afkeur gepraat over de rotonde. Wie ter plaatse gaat, merkt ook op dat er al diverse ongevallen gebeurden. Zo liggen er nog brokstukken van andere ongevallen ter plaatse, werd een verkeersbord vernield en werd ook al een paal afgereden, aan de kant waar er geen asverschuiving is. “Het feit dat er aan weerszijden al ongevallen gebeurden, is een teken dat er misschien iets gaande is”, vervolgt Fonteyne. “Alhoewel nieuwe verkeerssituaties altijd eerst voor verwarring bij bestuurders kunnen zorgen.” Of de rotonde snel kan aangepast worden, is nog maar de vraag. Bij het project zijn immers heel wat partners betrokken. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier