Pakkende brief en golf van solidariteit voor slachtoffers Wijtschate

Dochter Quienta schreef een ontroerende brief. © TP
Redactie KW

De nabestaanden rouwen om de dodelijke slachtoffers van de horrorcrash en brand bij Wijtschate. De dochter van de betreurde Jouri Vanacker uit Staden ging er bloemen en een afscheidsbrief neerleggen. De gemeente wordt nu overspoeld door een golf van solidariteit voor de bewoners die hun huis verloren. “Hartverwarmend.”

“Je dochter zal je missen, maar ik zal je nooit vergeten! Bedankt voor de laatste mooie momenten. Het zal voor altijd bij mij blijven. Liefst, je trotse dochter Quienta.” Deze pakkende afscheidsbrief met bijhorende bloemen werd neergelegd op de plek, waar Jouri Vanacker dinsdagochtend overleed. Bij het Heuvellandse dorp Wijtschate kwam hij met een bestelwagen in aanrijding met een vrachtwagen, waarop beide voertuigen en enkele rijwoningen in vlammen opgingen. Ook de trucker overleed later aan zijn verwondingen.

Straat blijft afgesloten

Brandweer, politie, gemeentepersoneel en nutsbedrijven waren dinsdag de hele dag in de weer om de getroffen site op de Rijselstraat bij het kruispunt met de Komenstraat te blussen en te beveiligen. De Rijselstraat blijft voorlopig afgesloten voor verkeer: het wegdek is er zwaar beschadigd en moet hersteld worden.

Intussen is Heuvelland via verschillende kanalen overspoeld door een solidariteitsgolf van inwoners en mensen van buiten de gemeente. Ze willen de slachtoffers steunen met allerlei giften.

Hartverwarmend

“Het is hartverwarmend, enorm veel mensen namen al contact op”, zegt waarnemend burgemeester Bart Vanacker (Gemeentebelangen), die de bewoners aan een nieuwe woning helpt. “Het is puzzelen om voor iedereen een geschikte oplossing te vinden voor de middellange termijn. Het heeft het nog geen zin om zaken te doneren: we willen vermijden dat overbodig materiaal wordt gedoneerd en dan gestockeerd wordt in een loods. We hebben bijvoorbeeld geen twintig diepvriezers nodig. Van zodra we duidelijkheid krijgen over de specifieke noden lanceren we een concrete oproep met een lijst van spullen. De lijst wordt opgesteld door onze sociale dienst.

Het gemeentebestuur bedankt iedereen voor de hulp en “de warme solidariteit en het medeleven”. “Veel sterkte aan de families van de slachtoffers. Aan de getroffen bewoners wens ik veel moed om de vele zaken nog verder te regelen”, besluit de waarnemend burgemeester. (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier