Ambulanciers gecrashte ziekenwagen al ontslagen uit ziekenhuis
De twee ambulanciers uit Merkem die zondagavond betrokken waren met hun ziekenwagen bij een ongeval in Hooglede mochten maandagmiddag het ziekenhuis verlaten. “Ze zijn fel onder de indruk en hebben overal wat pijn, maar een van hen is alweer aan de slag”, zegt kapitein Lode De Keyser van post Houthulst. “We verwachten elk moment een reserveambulance want voeren jaarlijks 600 ritten uit.”
De prioritair rijdende gloednieuwe ambulance van brandweerpost Houthulst-Merkem was zondagavond om 19.15 uur onderweg met een patiënte naar het ziekenhuis. In de Diksmuidesteenweg botste de ziekenhuis op een voorligger die links wilde indraaien naar zomerbar De Commerce. De klap tussen de ziekenwagen en de Jeep was groot. Er werden vijf gewonden naar het ziekenhuis gebracht: de bestuurster van de Jeep, de patiënte en de mugarts net als de twee ambulanciers – de 35-jarige W.D. en de 60-jarige M.V. die met de ambulance van de brandweer reed.
Maandagmiddag mochten W.D. en M.V. het ziekenhuis verlaten. “Ze bleven een nacht in observatie, ook ter controle van eventuele inwendige verwondingen, maar dat was gelukkig niet het geval”, zegt hun postoverste kapitein Lode De Keyser. “Ze hebben wel overal wat pijn door de klap en wat blauwe plekken en zijn vooral fel onder de indruk. Maar beiden gaven meteen aan dat ze snel terug aan de slag willen. M.V. is ook al weer aan de slag, ondanks zijn blauwe plekken. ‘De plicht roept’, zei hij. W.D. zal ongetwijfeld snel volgen.”
Reservevoertuig
De gloednieuwe ambulance van Merkem is amper anderhalve maand oud en de brandweer moest er anderhalf jaar op wachten. “Als je nu een nieuwe wil bestellen is de levertermijn zelfs bijna twee jaar”, weet De Keyser. “Als je weet dat de ambulance van Merkem jaarlijks 600 ritten uitvoert is de ziekenwagen echt noodzakelijk. Maar er werd snel geregeld dat we over een reserveambulance kunnen beschikken vanuit het binnenland. Die zal ofwel nog vandaag of morgen al inzetbaar zijn. We hopen wel dat onze nieuwe ziekenwagen nog hersteld kan worden. Er is veel blikschade maar op het eerste zicht werden de motor en het chassis niet geraakt. Dat zou een meevaller zijn.”
“Onze mensen zijn op en top opgeleid maar aan prioritair rijden zijn riscio’s verbonden”
Wie schuld draagt bij het ongeval waarbij de ziekenwagen prioritair reed, is voer voor de verzekering. “Het is ook wachten op het politieverslag. Maar we weten dat niemand dit gewild heeft. Onze mensen zijn hiervoor op en top opgeleid maar aan prioritair rijden zijn risico’s verbonden want je kan nooit reacties van andere weggebruikers helemaal inschatten. Ik stel wel vast dat mensen in tegenstelling tot vroeger minder snel aan de kant gaan voor ambulances of brandweerwagens met sirenes. Vreemd, aangezien die luidere sirenes hebben en feller gekleurd zijn.” (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier