Twee paarden gewond bij steeple chases op Waregem Koerse: “De jockey is net op tijd gestopt”

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Bij de drie hindernisrennen op Waregem Koerse van dinsdag hebben twee deelnemende paarden een (lichte) blessure opgelopen. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van dierenrechtenorganisatie GAIA. “De editie van 2021 is vrij goed afgelopen voor de paarden, maar de Open Ditch-hindernis en de hindernis voor de Ierse Berm blijken risicovolle punten”, klinkt het bij voorzitter Michel Vandenbosch.

Waregem Koerse liet zich na een jaar gedwongen afwezigheid opnieuw als vanouds kenmerken. Uitzonderlijke hoeden, een uitgelaten sfeer en enkele hoogstaande paardenraces. Vooral de drie steeple chases sprongen in het oog, maar voor twee deelnemende paarden en jockeys blijven na Waregem Koerse met een kater achter.

Lange revalidatie

Dat blijkt uit een eerste evaluatie van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Twee paarden liepen dinsdag een letsel op, gelukkig zonder fatale gevolgen”, vertelt voorzitter Michel Vandenbosch. “In de Prijs Baron Casier liep het paard Heniway wellicht door een verkeerd manoeuvre van de jockey een breuk op van een beentje boven het kniegewricht aan de hindernis voor de Ierse Berm.”

Het paard zal volgens GAIA minstens zes maanden moeten rusten, of het ooit nog aan een ren zal kunnen deelnemen, valt te betwijfelen. Bij twee valpartijen aan de Open Ditch-hindernis tijdens de Prijs Rallye Waregem kwamen paarden en jockeys met de schrik vrij.

Tijdens de Grote Steeple Chase van Vlaanderen liet de jockey van Dos Santos zijn paard stoppen vlak voor de hindernis aan de Ierse Berm. “Een wijze beslissing”, zo stelt GAIA. “Het paard liep twee uitgerokken oppervlaktebuigpezen op. Had het verder gelopen en toch nog gesprongen, was de pees zo goed als zeker geklapt. Dat is een heel ernstige en onomkeerbare blessure die mogelijk euthanasie had vereist. De jockey schatte de toestand van zijn paard dan ook goed in.” Ook Caroubier werd door zijn jockey tijdig gestopt.

Plicht

Ondanks de twee lichte blessures kijkt GAIA voorzichtig tevreden terug op Waregem Koerse 2021. “Al bij al is deze editie goed afgelopen voor de paarden, maar we gaan toch samen zitten met de organisatoren om de pijnpunten te benadrukken. Vooral de Open Ditch-hindernis blijkt nog altijd een probleem, net als de sprong voor de Ierse Berm. We moeten voorkomen dat die hindernissen paarden in gevaar kunnen brengen. Dat is onze plicht als dierenrechtenorganisatie.

GAIA stuurde dinsdag 15 waarnemers naar Waregem Koerse die aan elke hindernis stonden opgesteld en de races filmden. Ook een dierenarts-paardenexpert keek mee toe op het verloop van de rennen en hoe de paarden eraan toe waren.