Steve (58) redde zelf jongens uit zee, nu bakt hij eclairs voor strandredders na overlijden van 16-jarige jongen

Steve ging bij de redders langs met eclairs. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Meer dan veertig jaar geleden redde hij zelf twee kinderen uit het zeewater in Oostende. Bakker Steve Desmedt was toen zelf redder. Naar aanleiding van het incident vorige week dinsdag waarbij een zestienjarige jongen om het leven kwam, ging Steve de strandredders een hart onder de riem steken. Hij trakteerde ze op verse eclairs. “Die redding heeft voor mij toen en nu nog een zware impact gehad op mijn leven. Ik weet dus wat het is”, zegt de man.

Afgelopen dinsdag kwam een zestienjarige jongen om het leven toen hij met zijn vrienden – twee broers – ging zwemmen in zee in Oostende. Na een zoekactie van anderhalf uur werd het lichaam van de jongen aangetroffen. De strandredders – vaak jongeren tussen de 18 en 20 jaar – kregen psychologische bijstand. “Zoiets heeft heel veel impact”, zegt Steve. “Ik heb die jongens toen wel uit het water gehaald, maar ze hebben het niet overleefd. Ik draag daar nog steeds de gevolgen van mentaal.”

Steve nam de bakkerij in de Stuiverstraat over van zijn vader in 1993, die het in 1969 overnam van Steves grootvader. “Ik wou iets doen voor de redders die dit incident van dichtbij hebben meegemaakt. Daarom bakte ik eclairs speciaal voor hen. Voor mij gaat het om een klein gebaar, maar voor hen kan het veel meer betekenen. En ergens betekent het ook voor mij iets. Die gasten hebben ondersteuning nodig. Ze redden levens. We mogen niet vergeten dat ze die twee anderen levend uit het water hebben gehaald he. Dat verdient een medaille”, aldus Desmedt.

Lees ook: Beklijvend beeld uit Oostende van redders die elkaar in armen vallen nadat Noa (16) verdrinkt: “Hij hield zich aan alle regels” – KW.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier