Ree in spitsuur doodgereden in Iepers stadscentrum: “Bewijs dat het aantal reeën sterk is toegenomen”
Een opmerkelijk beeld in het stadscentrum van Ieper maandagnamiddag: een ree lag dood op het voetpad tussen de bib en jachthaven. “Een bewijs dat hun aantallen sterk zijn toegenomen”, zegt boswachter Erwin Verfaillie van Agentschap Natuur en Bos.
Het kadaver werd maandagnamiddag gevonden bij een voetpad langs de Polenlaan in het centrum van Ieper, halfweg tussen de hoofdbibliotheek en de jachthaven aan de kop van het kanaal Ieper-IJzer. Er waren verwondingen zichtbaar, wat doet vermoeden dat het dier aangereden was. “Maar van een aanrijder is geen spoor”, verklaarden omstaanders. De technische dienst van de stad Ieper kwam ter plaatse met een lichte vrachtwagen om het dier op te laden.
Wild dier
“Wij kregen maandag iets na 16.30 uur via de politie melding van een aangereden ree”, aldus Jessie Caesteker, medewerkster van de technische dienst. “Toen wij ter plaatse waren, was het dier spijtig genoeg al overleden. Er was geen spoor van een aanrijder. We hebben het kadaver zo snel mogelijk verwijderd en houden het in bewaring in afwachting van ophaling door Rendac. Wij vermoeden dat het gaat om een wild dier.”
Er was twijfel: een verwonding aan een van de oren wees mogelijk op een afgerukt oormerk en omstaanders opperden dat het dier gehouden werd in een weide in de buurt. “Het gaat honderd procent zeker om een ree”, stelt Erwin Verfaillie, boswachter van Agentschap Natuur en Bos. Hij liet beelden van het kadaver bekijken door een expert van Natuurpunt De Bron. “Damherten en edelherten worden in gevangenschap gehouden, maar een ree is een wild dier”, vervolgt Verfaillie. “De wonde aan het oor is niet van een oormerk.”
Nieuw fenomeen
Een ree in het spitsuur in centrum Ieper is een relatief nieuw fenomeen. “Dit komt heel zelden voor: wij moeten dode reetjes en hertjes meestal verwijderen op landelijke wegen, niet in het stadscentrum”, aldus Caesteker. “Op lokale sociale media circuleerden de voorbije dagen beelden van een ree ter hoogte van winkel Delva bij de jachthaven van het kanaal.”
“Wie een ree of ontsnapt hert ziet, levend of dood, registreer dit op de website waarnemingen.be” – Hans Vermeersch, Ieperse dienst Landschap
Wat verderop in het Kanaal Ieper-IJzer moest de brandweer enkele maanden geleden een ree uit het water redden. “Het incident in de Polenlaan is een bewijs dat de reeën sterk zijn toegenomen in onze streek”, stelt Verfaillie. “Zelfs in de Verdronken Weide zitten een aantal reetjes. Ze komen dus vanuit de bossen ter hoogte van de Ieperboog al dichtbij de stad.”
Migratieknelpunten
“Ik zag zelfs al een aantal dieren in de stad zelf”, beweert Hans Vermeersch van de Ieperse dienst Landschap. “We krijgen alsmaar meer meldingen van reeën en damherten in verstedelijkte omgevingen. Het duidt op een stijgende populatie door onze robuustere bossen en natuurverbindingen. Binnen de dienst Landschap zijn we aan het bekijken hoe we natuurverbindingen kunnen optimaliseren en migratieknelpunten aanpakken. Ik denk aan wildspiegels voor reeën, maar op de eerste plaats de creatie van veilige oversteekplaatsen en maatregelen om de snelheid van het verkeer er te verminderen.”
Vermeersch doet ook nog een oproep. “Wie een ree of ontsnapt hert ziet, levend of dood, registreer dit op de website waarnemingen.be. Zo kunnen we een beter beeld krijgen van de populaties en waar ze zich bevinden. In het geval je een levend dier opmerkt: kom dan niet te dicht, want dat bezorgt het dier stress en kan leiden tot riskante manoeuvres of zelfs de dood van het dier.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier