Ongeval met heftruck roept vragen op over veiligheid aan Visveiling

De bolders werden door de haven al in het geel geschilderd, maar dat blijkt niet voldoende.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
De bolders werden door de haven al in het geel geschilderd, maar dat blijkt niet voldoende.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag is een man met zijn heftruck in het water terechtgekomen, dit ter hoogte van de Vlaamse Visveiling in Oostende. De man werd onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. “Er had al lang iets moeten gebeuren na het ongeval waarbij Andy Loyen om het leven kwam”, zegt Tamara Loyen.

Het ongeval gebeurde kort voor vijf uur. De man had net enkele bakken ijs opgeschept en wou die met zijn heftruck verplaatsen toen hij om onverklaarbare wijze het water inreed. Collega’s van de man hadden een luide plons gehoord. Volgens getuigen kon de man nog voor hij het water raakte uit zijn heftruck springen. De scheepvaartpolitie bevestigt het verhaal.

Het is al het tweede incident in enkele maanden met een heftruck aan het visserijdok. In mei van dit jaar reed de onfortuinlijke visser Andy Loyen (37) nog met zijn heftruck in het water terwijl hij netten aan het verslepen was. Daarbij kwam hij om het leven. Beide incidenten roepen vragen op omtrent de veiligheid.

Onderzoek

Bij de Vlaamse Visveiling zitten ze verveeld met het incident. “We zijn al lang blij dat die man er niets aan over heeft gehouden”, vertelt Tom Premereur, directeur bij de Vlaamse Visveiling. “ Hoe het ongeval precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of het om een technische of een menselijke fout gaat. Ik heb de man nog aan de lijn gehad en buiten wat spierpijn, valt het allemaal goed mee.” De heftruck werd in de loop van de dag uit het water gehaald met een kraan.

Maatregelen

Na het ongeluk met visser Andy werden de bolders, waar schepen bij het aanmeren hun touwen rond leggen, in het geel geschilderd. “Hoewel het ongeluk met visser Andy gebeurde buiten het havengebied, hebben wij toch zelf het initiatief genomen om de bolders geel te schilderen”, vertelt Dirk Declercq van Haven Oostende. “Het nieuwe ongeval met de man van de Vlaamse Visveiling gebeurde eigenlijk op privéterrein. De Eduard Anseelekaai, waar het ongeval gebeurde, werd door het MDK in concessie gegeven aan de Vlaamse Visveiling. Maar ook daar hebben we op vrijwillige basis al maatregelen getroffen door er ladders te installeren om vanuit het water de kade op te klimmen.”

Tamara Loyen, de zus van Andy, schrikt er niet van dat er opnieuw een ongeval met een heftruck is gebeurd. “Er zijn geen lessen getrokken na het ongeluk van Andy”, zegt ze. “Het zal zeker het laatste ongeval niet zijn. Tijd dat de verantwoordelijken de ogen openen en iets aan de veiligheid doen .”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier