Minder woningbranden en minder zware ongevallen, toch had hulpverleningszone Fluvia de handen vol
Ook voor hulpverleningszone Fluvia was 2020 een bijzonder jaar. De brandweer kreeg 15 procent minder oproepen dan het jaar voordien en zag vooral het aantal ongevallen met geknelden en woningbranden fors terugvallen. Toch was het een druk jaar, met drie zware stormen en een warmte-onweer en een stevige logistieke inspanning op vlak van coronazorg.
Een nieuwe zonecommandant, nadat het mandaat van Frank Maertens niet werd verlengd, heeft de hulpverleningszone Fluvia nog niet. De analyse van het voorbije jaar nam vervangend zonecommandant Piet Beirlaen samen met Fluvia-voorzitter Francis Benoit dan ook voor zijn rekening.
“In totaal kregen we 6.333 oproepen, zo’n 15 procent lager dan in 2019”, stelt Piet Beirlaen. “Die daling zien we in zowat alle categorieën van incidenten: ruim 12 procent minder (woning)branden, 24 procent minder incidenten met gevaarlijke stoffen, 18 procent minder vragen voor technische hulp en maar liefst 33 procent minder ongevallen met geknelden.”
Ruim 1.000 covidritten
“Dat corona een grote impact heeft op onze werking, hoeft weinig uitleg”, aldus Francis Benoit, ook burgemeester van Kuurne. “In de eerste lockdown was er het verbod op niet-essentiële verplaatsingen waardoor je veel minder verkeer en dus gelukkig ook veel minder ongevallen kreeg. Tegelijk was er de enorme stijging qua ziekenhuisritten, waar wij niet alleen ambulances maar ook mankracht voor inschakelen. Ook naar ontsmetting van politiecombi’s en ambulances heeft Fluvia een ongeziene organisatie op poten gezet, vanuit Kortrijk Xpo. En we waren ook enorm belangrijk voor het leveren van de mondmaskers toen die nog als het ‘nieuwe goud’ werden gezien. Ziekenhuizen maar ook thuisverpleegkundigen en scholen konden via Fluvia de nodige beschermingsmaterialen krijgen.”
“Het aantal ‘gewone’ ziekenhuisritten is in 2020 met 9 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, maar die daling wordt quasi volledig gecompenseerd door zogenaamde ‘covidritten’”, aldus Piet Beirlaen. “In totaal reden onze ambulances 1.026 keer uit om een covidpatiënt over te brengen naar het ziekenhuis. In een aantal gevallen moesten we daarbij ook beroep doen op de ladderwagen. Mensen die horizontaal uit hun appartement moesten geholpen worden bijvoorbeeld.”
Toch blijft volgens Fluvia de corona-angst om beroep te doen op de ambulancediensten bij dringende medische hulp nog altijd groot. “De schrik voor het ziekenhuis zit er bij heel veel mensen nog erg in”, oppert Francis Benoit. “We merken dat ook bij de oproepen: mensen zijn veel voorzichtiger.”
Ciara, Dennis en Bella
2020 was voor de hulpverleningszone ook het jaar van de uitzonderlijke weersomstandigheden. Met Ciara en Dennis in februari en Bella in december kwamen drie zware stormen aan land. Dat vertaalde zich in 640 stormgerelateerde oproepen. Ook het zware warmte-onweer midden augustus leverde meer dan 200 telefoontjes op voor Fluvia. In totaal werden 1.342 interventies voor storm en overstromingen uitgevoerd.
5 architecten voor nieuwe kazerne
Hulpverleningszone Fluvia strekt zich uit over 14 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen: Kortrijk, Menen, Wevelgem, Ledegem, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Zwevegem, Waregem, Deerlijk, Harelbeke, Wielsbeke en Kuurne. In die 14 gemeenten zijn op vandaag nog 16 brandweerposten, maar Fluvia werkt aan een rationalisering van de kazernes. Zo kregen Deerlijk en Anzegem een nieuwe kazerne in Belgiek en komt er ook op de site-Evolis een nieuwe kazerne voor Kortrijk en Zwevegem.
In het dossier van die nieuwe kazerne worden intussen stappen vooruit gezet. Op dit moment buigen vijf architectenbureaus zich over hun ontwerp voor het nieuwe gebouw. Het dossier wordt in samenspraak met Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester uitgewerkt. Voor de nieuwe kazerne voor Harelbeke en Kuurne zijn nog weinig concrete plannen, al is het de bedoeling om tegen 2028 een nieuw onderkomen te hebben. Waar dat moet zijn, wordt ten laatste in de loop van 2023 duidelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier