Kustredders moesten opvallend meer tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer
De redders aan de kust zijn opvallend meer moeten tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). De redders moesten onder meer verschillende keren tussenkomen voor zwemmers in moeilijkheden. Zowel in Oostende als in Blankenberge kwamen afgelopen zomer zwemmers om het leven.
De eerste weken van de zomervakantie starten vanwege het kwakkelweer rustig voor de redders aan zee. “Op vlak van tussenkomsten voor zwemmers en watersporters alsook voor verloren personen bleef het aanvankelijk relatief rustig. De plotse ommezwaai in de weersomstandigheden zorgde voor een volkstoeloop naar de kust en bijgevolg ook voor meer incidenten”, zegt An Beun van IKWV.
Opvallend was het hoge aantal ernstige incidenten waarbij redders moesten tussenkomen. Dat waren er afgelopen zomer meer dan 100. Naast medische tussenkomsten en watersporters die ernstige materiaalpech hadden, moesten de redders ook regelmatig zwemmers in nood helpen. Hoewel de meeste tussenkomsten positief afliepen, zijn er afgelopen zomer ook verschillende zwemmers overleden. Voor één jongeman in Oostende kwam alle hulp te laat toen hij in de problemen kwam tijdens het zwemmen in een bewaakte zone.
“We werden helaas ook regelmatig op de hoogte gebracht van zoekacties en incidenten die buiten de openingsuren van de redders gebeurden”, zegt Beun. Dan namen andere hulpdiensten het over. “Het mag duidelijk zijn dat zwemmen in een bewaakte zone en tijdens de uren van de reddingsdienst zeker een van de doorslaggevende factoren is om tijdig geholpen te worden. Voor een paar mensen die buiten de uren van de strandreddingsdienst gingen zwemmen, kwam alle hulp jammer genoeg te laat.” Zo overleed in juli een zwemmer in Oostende en in augustus één in Blankenberge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier