Vijfde generatie horecazaak geconfronteerd met uitslaande brand in loods

De hulpdiensten waren de hele nieuwjaarsdag in de weer met de nablussing van de uitslaande loodsbrand in Sint-Jan-ter-Biezen en een bijkomende asbest- en milieuvervuiling in de buurt.
De hulpdiensten waren de hele nieuwjaarsdag in de weer met de nablussing van de uitslaande loodsbrand in Sint-Jan-ter-Biezen en een bijkomende asbest- en milieuvervuiling in de buurt.
Redactie KW

Uitgerekend op de eerste dag na een slecht coronajaar worden de uitbaters van horecazaak De Strooyen Hen uit Poperinge geconfronteerd met een zware brand, die hun loods volledig vernielde. Toch slaagden Eveline en Filip erin om tijdens de bluswerken hun trouwe klanten te bedienen met de bestelde nieuwjaarsmenu’s. “We zijn de buurt dankbaar voor de steun.”

Tijdens het vroege ochtendgloren van het nieuwe jaar brak een zware brand uit in het Poperingse dorpje Sint-Jan-ter-Biezen. De brand situeerde zich in een vrijstaande loods binnen de bebouwde kom aan de Watouseweg. Toen de ploegen van brandweer Westhoek ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al metershoog door het dak. Er waren ook ontploffingen te horen die wellicht afkomstig waren van een mazouttank en gasflessen in de loods, waarin materiaal en hout waren opgeslagen.

Vijfde generatie

Er was een grote rookpluim die van ver te zien was, vooral richting Poperinge. Meerdere tankwagens van nabijgelegen brandweerposten werden ter versterking opgeroepen om bluswater aan te voeren. Er was niemand aanwezig in de loods, die volledig uitbrandde.

“Gelukkig zat de wind in de goede richting, zodat de brand niet oversloeg op onze feestzaal ernaast”, zeggen Eveline Veyer en Filip Debrabandere. Het koppel is eigenaar van de loods en van de feestzaal en restaurant De Strooyen Hen. “Wij zijn al de vijfde generatie in deze zaak, maar het is de eerste keer dat we zo’n brand meemaken. Het vuur ontstond vermoedelijk ter hoogte van de omvormers van de zonnepanelen aan de rechterkant van de loods.

Feestmaaltijd

De ‘originele’ Strooyen Hen werd gebouwd in 1860. “Het was een van de eerste huizen in de omgeving”, aldus Eveline. “Het was destijds een boerderij, café en feestzaal. De zaak evolueerde tot een feestzaal voor groepen en families en een à-la-carterestaurant. Wij leggen ons ook toe op gerechten voor families. Nieuwjaarsdag zou hoe dan ook een drukke dag worden, want heel wat klanten willen hier hun feestmaaltijd komen afhalen. Door die brand werd het plots nog drukker .”

Omdat de Watouseweg verschillende uren afgesloten was door de blus- en opruimwerken, moesten de mensen via de Kapellestraat tot bij de zaak geraken. “ We zijn er toch in geslaagd om alle klanten te helpen ”, zeg Eveline, die elke klant bediende, informeerde en tot aan de wagen begeleidde.

Steun

“Het doet deugd dat ook heel wat buurtbewoners langskwamen om steun en hulp te bieden. Onze dankbaarheid is groot. We hebben een vreselijk jaar achter de rug door corona en nu overkomt ons dit. Jammer dat we zo aan het nieuwe jaar moeten beginnen, maar we prijzen ons gelukkig dat het ‘slechts’ een loods is. Er vielen geen gewonden. En ons huis, restaurant en feestzaal bleven gespaard.”

De hulpdiensten waren de hele nieuwjaarsdag in de weer met de nablussing van de uitslaande loodsbrand in Sint-Jan-ter-Biezen en een bijkomende asbest- en milieuvervuiling in de buurt. Evacuaties bleken uiteindelijk niet nodig.

Asbest

“Gezonde rook bestaat niet! Blijf uit de rook”, waarschuwde brandweer Westhoek vrijdagochtend op sociale media. Na afloop van de grootste bluswerkzaamheden werd asbest vastgesteld in het dak. Door de wind verspreidde de rookpluim zich over het platteland in de richting van Poperinge. De brandweer activeerde een telefoonnummer voor buurtbewoners van de Kapellemolen , een doodlopende straat aan de overkant van horecazaak De Strooyen Hen en de brandende loods.

Buurtbewoners die roetdeeltjes vonden in hun tuin, konden dit melden via het telefoonnummer. Tegen 16 uur hadden de hulpdiensten de vervuilde zone in kaart gebracht en de nodige maatregelen genomen om deze vervuiling op te ruimen. Meldingen van roetdeeltjes en asbestvezels kunnen voortaan enkel nog gemaild worden naar milieu@poperinge.be voor eventuele verdere opvolging. Kristof Louagie, communicatieambtenaar van brandweer Westhoek, geeft nog enkele tips: “ Het is belangrijk dat mensen groenten uit de tuin goed afspoelen. Roetdeeltjes worden best met handschoenen verwijderd en in een plastic zak gedeponeerd bij brandbaar afval. Meer info is te vinden op onze website.”

Mazout in beek

Op het kruispunt van de Watouseweg en de Kapellestraat legde de brandweer een ‘wasstraat’ aan. “ Alle aanwezige personeel moest afgespoeld worden met water en alle kledij kreeg een speciale wasbeurt ”, zegt Louagie. “Ook onze voertuigen werden grondig afgespoeld om de contaminatie weg te krijgen.”

Tijdens de brand ontstond een lek in een mazouttank in de loods, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid mazout terechtkwam in een lagergelegen beek. “ Die beek werd afgedamd om verdere milieuverontreiniging te voorkomen ”, aldus Louagie. “Samen met de adviseur gevaarlijke stoffen van van brandweer Westhoek werd bekeken hoe we de milieuvervuiling kunnen tegengaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier