Exact tien jaar geleden dat uitslaande brand Sint-Janskerk verteerde: “Groene oase als publieke ruimte, zal rust creëren”

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat de Sint-Jan De Doperkerk getroffen werd door een brand. © WD
Gerda Verbeke

Vandaag, 16 oktober 2024, is het exact tien jaar geleden dat de Sint-Jan De Doperkerk door een gulzige brand werd verwoest. Inclusief de glasramen en inboedel. Een ontploffing in de stookruimte, was de schuldige. Het staat genoteerd als een zwartgeblakerde dag in de annalen van Anzegem. Het noodlot trof de ganse gemeenschap recht in het hart. De inferno laat nog steeds haar sporen na. “Alleszins is de laatste rechte lijn van de werken ingezet”, stelt schepen Van Patrimonium Louis Degroote (Samenéén).

De start van de werken situeert zich in de tweede helft van 2025. De eindfase zal in de eerste jaren van de komende bestuursperiode klaar zijn. “Het betreft de stabilisatie van het geruïneerde schip met daarin de creatie van een groene oase als binnentuin en terzelfdertijd de afwerking van de kapel en torendeel.” De omgevingsaanvraag voor de realisatie van beide delen is momenteel in behandeling. De delen met de hoogste erfgoedwaarde werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Opportuniteit

Het torendeel werd volledig heropgebouwd, conform de eeuwenoude ambachtswijzen. “De eerste besprekingen na de brand, namen heel wat tijd in beslag omdat er verschillende advies verlenende instanties bij betrokken waren, waaronder Onroerend Erfgoed“, vertelt secretaris Kerkfabriek Erik Depraetere. “Alleszins stond het vast dat de 12de eeuwse romaanse kerk heropgebouwd diende te worden, daar ijverde de toenmalige bisschop Mgr. De Kesel voor. “Na enkele jaren was er een mooi ontwerp met combinatie kerk en gemeentehuis, dat voor iedereen aanvaardbaar was. Maar toen kwam de opportuniteit voor de aankoop van de oude textielweverij Escolys waar het centralisatie idee effectief vorm kon krijgen. Dit maakte het goedgekeurde combinatie-ontwerp overbodig.”

Verminderde geloofsbeleving

Ook was de trend toen al ingezet om kerken te herbestemmen door de verminderde geloofsbeleving op veel plaatsen. “Covid gooide nog meer roet in het eten, waardoor nog meer christenen afhaakten in de beleving van hun geloof”, schets de secretaris. “Van de heropbouw van de volledige kerk werd afgestapt en enkel de restauratie ervan lag nog op tafel.” Het verplichte archeologisch onderzoek in de kerk, vroeg veel tijd. Alleszins werd de eerste fase van de werken beëindigd eind 2022. Het torengedeelte en de relatief grote kapel met de sacristie en het koor, waren afgewerkt. Bij de openstelling voor het publiek het weekend van 4 maart 2023, waren er enkel lovende en nostalgische reacties te horen.

© GV

In tussentijd werden het architectenbureau en de landschapsarchitect, begin 2024 via een aanbestedingsprocedure bepaald. De architecten zullen overleggen hoe ze het eigentijdse ontwerp op de best mogelijke manier kunnen realiseren, ook de drie poorten tussen het schip en de kapel. Die zijn een blikvanger in het design van de beide ruimtes èn maken gebruik van het gebouw mogelijk op maat.

Dorpsleven

Samen met de kerk verdween deels het dorpsleven na de brand. “Het zal opnieuw de ziel van Anzegem worden”, klinkt de schepen vurig. “Een unieke binnentuin als publieke ruimte waar geschiedenis, rust en cultuur samenkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier