Broer en zus Defrancq na zware loodsbrand in Roeselare: “Aan veel erger ontsnapt”

Rina en Jackie Defrancq bij uitgebrande loods. (foto SB)© Stefaan Beel
Rina en Jackie Defrancq bij uitgebrande loods. (foto SB)© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Maandagmiddag brandde een loods in de Hoge Barrierestraat van Jackie Defrancq (Kipcentrale Defrancq) uit. De hangar wordt gebruikt door het bedrijf van zijn zus Rina (nv Defrancq). “We zijn aan veel erger ontsnapt”, realiseren broer en zus zich. Jackie wil de loods zo snel mogelijk opnieuw opbouwen. En de DF-slogan ‘Doe Foort’ in gedachten, willen ze ook zo snel mogelijk weer op volle kracht verder werken.

De loods die maandag helemaal uitbrandde, situeert zich tussen de privéwoning van Jackie Defrancq en de gebouwen van Prosafco, waar vroeger Midera huisde. “Er was daar lange tijd een weide, maar omdat die ook onderhoud vergde, besloot ik ruim twintig jaar geleden daar een loods te bouwen. Om die op termijn misschien zelf te gebruiken, maar in eerste instantie om te verhuren. En lang moesten we toen niet zoeken naar een huurder: ‘tante Rina’ was meteen kandidaat. De achterste loods is zowat 600 vierkante meter groot en paalt ook aan mijn loods achter onze woning. Enkele jaren geleden plaatsten we nog een deel voor de eerste hangar, met een oppervlakte van 400 vierkante meter. En het is dat stuk dat nu is uitgebrand.”

Het parket communiceerde dat gensters veroorzaakt door slijpwerken aan de basis lagen van de brand. “Het vuur situeerde zich links vooraan, aan de kant van onze woning”, bevestigt Jackie. Rina: “Het ging allemaal erg snel. Er werken daar vier mensen die vlot naar buiten konden. Maar het bleek al snel dat we de brand niet zelf te lijf konden gaan. Toen ik de brandweer opbelde, vroeg ik om alle materiaal dat beschikbaar was mee te brengen. Vijf minuten later waren ze hier al aan het blussen. Het korps van Roeselare kreeg nog versterking uit omliggende gemeenten. In totaal stonden hier acht grote brandweerwagens, waaronder twee ladderwagens om het vuur te bestrijden. De brand is om 13.50 uur uitgebroken, om 19.30 uur is de laatste brandweerwagen hier vertrokken.”

Ook wagens beschadigd

Al die tijd was het ook afwachten of het vuur onder controle kon gehouden worden. “De brandweer komt hier wel vaker oefenen, dus kennen ze de site vrij goed. We hadden ook het geluk dat er niet veel wind stond”, poneert Jackie. Rina: “Maar het is ook bewonderenswaardig dat de tweede, achterliggende loods geen vuur gevat heeft. De tussenmuur, eigenlijk de vroegere buitenmuur van de achterste hangar, heeft het vuur kunnen tegenhouden.”

Jackie: “En te weten dat de temperaturen daar enorm opliepen. Dat zie je aan de draagbalken die helemaal gebogen zijn. Aan onze woning zijn enkele ramen gebarsten. En een viertal wagens, waaronder twee bestelwagens van ons en twee personenwagens van DF-medewerkers, liepen schade op. De loods zelf zullen we zo snel mogelijk afbreken.”

De loods brandde maandag helemaal uit.© (foto BF)
De loods brandde maandag helemaal uit.© (foto BF)

De eerste loods diende als opslagplaats en werkplaats. “In de tweede loods vervaardigen we beugels en goothaken. Vooraan lagen dus heel wat materialen opgestapeld en gebeuren er wat kleinere werken. De machines voor de productie van de haken staan in het achterliggende gedeelte. Daar heeft het niet gebrand en is er ook geen waterschade, maar het roet heeft zich op die machines gezet. Een gespecialiseerde firma zal die machines nu reinigen, een erg minutieus werkje.”

“De brandweer was erg snel ter plaatse en de RIHO-drone bewees duidelijk zijn meerwaarde”

De machines zijn van goudwaarde voor het bedrijf. “De basisstukken van die machines kun je kopen, maar Carl ( zoon van Rina en Geert Cool, red .) heeft die helemaal voor ons op punt gezet. We willen natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag, want we kunnen het ons niet permitteren zonder goothaken te zitten. Die zijn op maat gemaakt voor onze eigen goten.”

Vorig jaar brand in nederland

“Van deze winterperiode maken we normaal gebruik om onze stock wat aan te vullen. In totaal hebben we 4.000 artikels, alles voor dak en gevel, in ons assortiment. Die goothaken zijn ook erg specifiek. In Nederland en Frankrijk verkopen we andere types dan hier, een kwestie van lokale gewoontes. Wij kunnen die bijvoorbeeld ook niet elders inkopen, die zijn speciaal gemaakt op onze maat”, gaat Rina verder. “We zijn uiteindelijk toch aan erger ontsnapt. De vlammen waren metershoog en er ontwikkelde zich een enorme zwarte rookwolk. Het vuur is gelukkig binnen die ene loods gebleven. Het zou erger geweest zijn moest het overgeslagen zijn naar omliggende gebouwen. Wij gebruiken de loods, maar ik mag er niet aan denken dat Jackies materiaal in de vlammen zou zijn opgegaan.”

Jackie: “Ik denk dat de RIHO-drone die werd ingezet, daarbij ook cruciaal is geweest. Dat was duidelijk een meerwaarde bij de bluswerken. Door boven het vuur te vliegen kon men exact bepalen waar de grootste hitte zich situeerde. Hoedje af voor wat de hulpdiensten hier samen realiseerden.”

“Liever mijn huis in de as, dan mijn marktwagen kwijt”

Jackie is vastberaden om van zodra de vergunningen binnen zijn, de loods opnieuw op te bouwen. “Hopelijk kan dat wat snel verlopen.” Bij de firma Defrancq brandde het vorig jaar al. “Dat was in onze gloednieuwe vestiging in Hoorn. De brand ontstond daar bij de buren. Het is exact een jaar geleden, maar daar staat ondertussen al een nieuwbouw en ondertussen konden we verder werken vanuit een andere locatie.”

NV Defrancq en kipcentrale Defrancq situeren zich pal tegenover elkaar in Hoge Barrierestraat in Roeselare. NV Defrancq werd 40 jaar geleden opgericht door Geert Cool en Rina Defrancq en heeft dakwerkers, aannemers, schrijnwerkers… als klant die daar alle toebehoren voor gevel en dak vinden. Er werken 230 mensen. Er zijn 23 vestigingen in België en twee in Nederland.

Kipcentrale Defrancq werd opgestart door Jackie Defrancq in 1983. Ondertussen begon Jackies dochter Tatiana met Kipstore langs de Meensesteenweg in Roeselare. “We hebben één winkel, ook enkele vaste standplaatsen in de provincie (Oostnieuwkerke en Sint-Eloois-Winkel). We doen ook de markten, hoofdzakelijk in de streek van Brussel, Gent en in Wallonië. Er werken fulltime negen mensen bij ons, maar in het weekend loopt dat op tot 35. Dat zijn dan jobstudenten en flexi’s, maar die rekruteren we ter plaatse. In de grootsteden leven de mensen ook anders dan bij ons. Hier is het gros van je klanten al tegen 11.30 uur gepasseerd, daar kunnen we wat langer verkopen.”

Jackie investeerde door de jaren heen dan ook al heel wat in materiaal. “Wij hebben grote opleggers met ons marktkraam dat eigenlijk helemaal op maat gemaakt is. Dat kost niet enkel een smak geld, het is ook onvervangbaar. Als ik er nu eentje bestel, dan duurt het anderhalf jaar voor ik een nieuwe heb. Het is eerste wat ik dan ook gedaan heb toen de brand uitbrak, was het wegrijden van mijn marktkraam. Het klinkt misschien cru, maar ik ben liever mijn huis kwijt in een brand dan die wagen. Zonder kan ik niet werken. Een plaats om te slapen zou ik wel vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier