Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag brak brand uit op de achttiende verdieping van het Europacentrum in Oostende. De brand roept vragen op bij de brandveiligheid in dergelijke hoogbouw. In de badstad werden de laatste jaren immers verschillende gebouwen van meer dan twintig verdiepingen bijgebouwd. Is het Europacentrum, dat in 1969 werd opgeleverd en 34 verdiepingen telt, nog voldoende brandveilig?
De brand van woensdagnacht ontstond volgens brandweerkapitein Dries Van der Veken aan een gordijn dat vuur vatte door een verwarmingselement. Accidenteel dus. De bewoners werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Dertig andere bewoners van andere appartementen moesten het gebouw verlaten. “We merkten al enkele keren dat een brand daar gepaard gaat met veel rookontwikkeling en dat baart ons wel zorgen”, zegt Van der Veken. “In principe worden zo’n gebouwen in compartimenten ingedeeld. Als deuren gesloten blijven, dan kan de rook eigenlijk niet weg. Toch was er ook nu veel rookverspreiding.”
Nieuwe wetgeving
Dat bewoners van een woontoren geëvacueerd worden, is volgens de brandweerkapitein typisch aan een ouder gebouw. Het Europacentrum werd in 1969 opgetrokken en bestaat dus al 55 jaar. “In het Europacentrum is er een andere wetgeving van toepassing in vergelijking met nieuwere woontorens”, duidt Van der Veken. “In 1998 kwam er een nieuwe wetgeving inzake brandveiligheid, maar bestaande gebouwen moeten daar tot op heden nog steeds niet aan voldoen. Het is heel moeilijk om een houdbaarheidsdatum op een gebouw zoals het Europacentrum te plakken. Zo lang de structurele elementen niet aangetast zijn, dan kan het bewoond worden zeker?”
Grotere uitdagingen
In Oostende werden de voorbije jaren verschillende hoge appartementsgebouwen opgetrokken en daardoor staat de brandweer anno 2024 voor grotere uitdagingen in vergelijking met pakweg tien jaar geleden. “Het gaat om gebouwen met honderden appartementen en dan zijn die uitdagingen uiteraard een pak groter. Onze autoladders kunnen wat evacuaties betreft tot acht verdiepingen hoog. Om te blussen, kunnen we tot tien verdiepingen. Bij hoogbouw werken we vanaf twee verdiepingen onder de brand. Het maakt dan in principe niet uit of de brand zich op de twintigste of de vijftigste verdieping situeert. Het vergt wel veel meer manschappen, want alle materiaal moet uiteraard ook naar boven”, aldus Van der Veken.
Ook bij de brand in het Europacentrum werd alles vanop twee verdiepingen lager dan de brand gecoördineerd. “We geven dikwijls signalen aan de lokale besturen inzake hoogbouw. Over de uitdagingen en de mankracht die er nodig is bij dergelijke branden. De besturen moeten blijven investeren in de brandweer, alleen zo kunnen we voldoende ingrijpen als dat moet. Brand in hoogbouw vergt extra middelen en extra training. We moeten altijd klaar zijn om bij dergelijke branden in te grijpen. Als het om een zware uitslaande brand gaat en er wordt opgeschaald, dan zitten we al dicht bij wat we bij de zone aankunnen”, besluit de brandweerkapitein.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier