Wandelpromenade Nieuwpoort beschadigd na interventie met brandweerwagen: “Dringende tussenkomst daar nodig”

Redactie KW

De houten wandelpromenade aan de aan de Robert Orlentpromenade in Nieuwpoort is zeker tot het einde van de zomer niet toegankelijk. De beschadigingen werden veroorzaakt door een brandweerwagen die donderdag op de houten constructie reed om een drenkeling uit het water te halen. “Het was de enige mogelijkheid om dicht bij het slachtoffer te raken”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek.

De wandelpromenade in Nieuwpoort is over een afstand van 200 meter beschadigd en zal deze zomer op die plaats afgesloten blijven. De beschadiging ontstond donderdag kort voor de middag. Passanten zagen een drenkeling drijven in het water van de oude jachthaven, naast de Robert Orlentpromenade in Nieuwpoort. Alle hulpdiensten snelden ter plaatse: een ziekenwagen, MUG-team, de politie en Scheepvaartpolitie en de brandweer. Die stuurde een ladderwagen de houten promenade op om zo dicht mogelijk bij de drenkeling te kunnen raken. Nadien bleek de houten promenade niet bestand te zijn tegen het gewicht van 35 ton van de brandweerwagen.

© JH

“Het was nochtans de enige mogelijkheid”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “Eerder reed de brandweerwagen al eens over het staketsel en dat leverde geen enkel probleem op. Het was dat ook onverwacht dat de promenade nu wel beschadigd raakte. Om snel en dicht bij het slachtoffer te geraken, werd meteen beslist om over de promenade te rijden. Het was de enige manier om het slachtoffer te kunnen evacueren. Het ging dus over een beslissing die we namen om eventueel een mensenleven te redden.” De hulp mocht niet baten, het slachtoffer was al overleden.

“Nadien bleek dat verschillende houten planken van de promenade kapot zijn, vooral op de plaatsen waar de rasters in elkaar overgaan”, zegt Louagie. “Dat is een spijtige zaak maar de interventie moest wel op deze manier gebeuren.”

Uiteindelijk blijkt de houten promenade over een afstand van ongeveer 200 meter beschadigd te zijn. Enkele planken zijn kapot, en het wandelpad is verbogen of ingezakt. De stad Nieuwpoort liet dat gedeelte daarom afsluiten. “Het houten wandelpad zal de hele zomervakantie op die plaats niet bruikbaar zijn. De herstelwerken staan na de zomervakantie gepland”, meldt de stad.

Hinder minimaal

Hoeveel de herstelling zal kosten en wie ervoor opdraait, is onduidelijk. Voor wandelaars en fietsers is de hinder minimaal aangezien ze op straat vlak naast de houten promenade kunnen passeren of via de wandelpaden achter de residenties naast de straat. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier