Familie en vrienden nemen zaterdag 6 mei afscheid van Aaron (24) na fatale val van deathride
Aaron Delannoy, een 24-jarige jongeman die afkomstig was uit Bissegem, is woensdag 26 april om het leven gekomen na een fatale val van een deathride. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht. Aaron was monitor bij natuursportvereniging Oenanthe en begeleidde die dag op de Transfosite in Zwevegem een bijeenkomst van jongeren uit alle West-Vlaamse internaten. Zijn geliefden, vrienden en collega’s zijn natuurlijk zwaar aangeslagen. “Hij leefde zijn droom.” Op 6 mei wordt afscheid genomen van de geliefde monitor.
Op de Transfo in Zwevegem verzamelden op woensdagnamiddag 26 april zo’n 1.400 jongeren uit alle West-Vlaamse internaten voor hun jaarlijkse happening. In het belevingsgedeelte van de site konden ze ook deelnemen aan een deathride vanop een oude watertoren. Aaron Delannoy van de avonturensportvereniging Oenanthe begeleidde de jongeren.
“Tegen acht uur ‘s avonds liep het evenement op zijn einde en de monitor ging als laatste via de deathride naar beneden”, zegt commissaris Michaël Vanden Heede van politiezone Mira. “Om voorlopig onduidelijke redenen ging dat bij hem volledig mis en maakte hij een fatale val.” De jonge monitor belandde ruim tien meter lager aan de voet van de toren en overleed ter plaatse.
Leerlingen getuige
Dit alles gebeurde voor de ogen van tientallen leerlingen die Aaron net nog zonder problemen van de deathride geholpen had. Enkele leerlingen van VTI Brugge en hotelschool Spermalie waren getuige van het ongeval.
“Ze waren net op de weg terug naar de bus en moesten langs daar passeren”, zegt Miek Kemel, algemeen directeur van de scholengroep SKOBO. “Zowel de leerlingen als hun begeleiders waren erg onder de indruk. We hebben meteen het nodige gedaan om hen te ondersteunen en de ouders op de hoogte gebracht. Dat is belangrijk, want internen gaan normaal gezien in de week niet naar huis, uiteraard. Volgens Slachtofferhulp was het net goed om hen niet overhaast naar huis te sturen maar samen te laten zijn om ervaringen te delen. We hebben op school een rustige ruimte ingericht waar leerlingen kunnen samenkomen met elkaar of met hun opvoeders. We volgen hen verder op met steun van Slachtofferhulp en het CLB.”
Allemaal in shock
Ook de monitoren van Oenanthe, waarbij Aaron sinds maart een vaste medewerker was geworden, zijn zwaar aangeslagen. “We zijn allemaal in shock”, reageert zaakvoerder Hugo Landré. “Aaron was een pracht van een monitor. Het was zijn droom om bij ons te werken. Hij had zijn stage bij Oenanthe gedaan en was al een paar jaar actief bij onze vereniging. We zijn een deel van onze familie verloren. We kunnen enkel proberen om hier samen door te geraken.”
Aaron Delannoy verhuisde acht jaar geleden van Bissegem naar Lauwe. Sinds drie maanden woonde hij op een appartement in Gent met zijn vriendin Julie.
Na zijn opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan hogeschool Vives in Torhout, besloot Aaron zijn droom te leven.
“’Ik heb nog tijd genoeg om voor de klas te staan’, zei hij daarover”, vertelt zijn vader Geert. “Hij wilde genieten van het leven. Daarom liet hij heel wat jobs schieten om zijn droomjob te kunnen doen.”
Toen hij als voetballer bij Racing Lauwe de kruisbanden van zijn beide knieën scheurde, ging Aaron andere sportieve paden bewandelden. Een surfplank, een snowboard, skigerief, een skateboard: hij had het allemaal. Snowboarden deed hij in Komen, minivoetbal speelde hij bij een ploeg in Deerlijk.
“Hij leefde echt zijn leven, hij leefde zijn droom. Vorig jaar ging hij vijf keer skiën. Hij ging onbezoldigd mee als monitor, gewoon om in de sneeuw te kunnen zijn”, zegt vader Geert. Zijn zoon kon overal aarden. “Zijn enthousiasme was echt aanstekelijk. Hij kon met iedereen babbelen en maakte overal vrienden.”
Aarons beste vriend knikt: “Hij had een gouden hart. Correct, eerlijk. Hij stond er altijd voor zijn vrienden.”
Stille wake
Daags na Aarons overlijden werd een stille wake gehouden. Omstreeks 19 uur verzamelden een vijftigtal mensen aan de voet van de watertoren op de Transfosite: familie, vrienden en kennissen, en mensen van Oenanthe. Ze bleven er ruim 45 minuten in stilte bij elkaar troost zoeken. Ook werden bloemen neergelegd bij een foto van het slachtoffer en een T-shirt van Oenanthe.
Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreligne leeft mee met de nabestaanden en de groep monitors.
Hechte groep
“Ik wil in de eerste plaats mijn medeleven betuigen aan de familie en ook aan Oenanthe. Ik weet dat zij een zeer hechte groep zijn. Met de gemeente hebben we een goede verstandhouding met hen en hun reputatie is onberispelijk. Oenanthe heeft het buitensportgedeelte van de Transfo in concessie van de provincie; zij beheert de site voor ons. Bij mijn weten waren er nooit eerder ernstige incidenten. De deathride was zelfs recent nog opnieuw gekeurd”, zegt Doutreligne.
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Het arbeidsauditoraat onderzoekt de zaak verder.
De uitvaart vindt plaats op zaterdag 6 mei, om 13.30 uur in de aula van uitvaartcentrum Serrus op het Kerkplein van Sint-Eloois-Winkel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier