Nieuw voorstel voor politiebureau langs de Kennedylaan

Redactie KW

Hoe evolueert het dossier ‘nieuw politiebureau’? Met die vraag sloot CD&V-gemeenteraadslid Gilbert Vanleenhove maandag de gemeenteraad af. Burgemeester Willy Vanhooren gaf hem prompt een gedetailleerd verslag van enkele jaren onderhandelen met buur De Haan. Tegelijk lanceerde hij een nieuw voorstel voor een bureau aan de Kennedylaan.

„Tot voor de gemeenteraadsverkiezingen van ’06 was er eigenlijk een consensus over de centralisatie van de twee bestaande politiekantoren in het vroegere Electrabelgebouw”, zette Willy Vanhooren zijn verhaal in. „De Haan ontwikkelde op de valreep echter een andere mening en toen een nieuwe legislatuur zich aankondigde, konden we zelfs weer helemaal van vooraf aan beginnen.”

In een poging het dossier uit te klaren, vroeg Vanhooren tenslotte korpschef Van Parijs om een overzicht van alle voorliggende scenario’s en hun kostprijs. „Dat leverde twee alternatieven op : bouwen op de rijkswachtgronden of bouwen op gemeentegronden aan de Kennedylaan in Klemskerke. Minimale kostprijs 2,8 miljoen euro, alleen al voor het gebouw. Een dure operatie dus.”

Vandaar dat de Bredense burgemeester maandag met een derde piste uitpakte : „De gemeente De Haan zou op zijn gronden langs de Kennedylaan een politiebureau kunnen optrekken en het vervolgens verhuren aan de IPZ. In dat nieuwe gebouw zouden dan de interventieploegen (de zuiver politionele diensten, zeg maar) kunnen ondergebracht worden. Het politiebureau van Bredene, dat uiteindelijk nog vrij nieuw is, zou dan de volledige administratie kunnen huisvesten. Hierdoor zou de investering voor zowel beide gemeenten als de IPZ binnen de perken blijven en de efficiëntie verhogen.

Omdat de gebouwen eigendom blijven van de respectieve gemeenten, zou de opname in een nieuwe IPZ (stel dat Bredene bij Oostende wordt gevoegd) ook geen bezwaar meer vormen. Iedere gemeente behoudt dan immers altijd zijn eigen politielokalen”, besloot Vanhooren zijn voorstel, dat door oppositielid Vanleenhove als „verstandig” werd onthaald. (MM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 20 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier