“Zuidervaartje is open riool”: Brugs raadslid Ilse Coopman hekelt feit dat waterkwaliteit pas in 2033 goed zal zijn

Gemeenteraadslid Ilse Coopman bij het Zuidervaartje. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Recent is de milieudienst een vervuilende lozing van appartementen op het spoor gekomen langs ‘t Zuidervaartje in Brugge. Gemeenteraadslid Ilse Coopman (N-VA) noemt dat vaartje onomwonden een open riool: “Pas vanaf 2033 zal een goede ecologische toestand bereikt worden.”

’t Zuidervaartje in Sint-Kruis werd wegens reukhinder in het verleden door de Bruggelingen vaak een ‘open riool’ genoemd. Volgens gemeenteraadslid Ilse Coopman (N-VA) is er begin 2024 nog niet veel veranderd: “Dat is moeilijk te begrijpen, zeker nu de omgeving heraangelegd werd, er heel wat bebouwing rond is en kinderen in de buurt spelen of sporten in de Gulden Kamer.”

Fosfor

Ilse Coopman baseert haar bewering op een vraag die ze recent stelde aan milieuschepen Franky Demon. Het raadslid citeert uit het verslag van de milieudienst: “De fysicochemische waterkwaliteit van het Zuidervaartje is globaal gezien “matig” tot “slecht”. Probleemparameters zijn fosfor (slecht) en opgeloste zuurstof (ontoereikend).”

“De waterkwaliteit is wel een stuk verbeterd, vooral rond 2012, maar sindsdien stagneert de waterkwaliteit. Volgende zaken veroorzaken de grootste vervuilingsdruk: de overstortwerking van de riolering, huishoudelijke lozingen en een diffuse verontreiniging vanuit de landbouw.”

Het verontrust Ilse Coopman dat de milieudienst pas tegen 2033 verwacht dat het Zuidervaartje een goede ecologische toestand zal bereiken: “Aquafin werkt een project uit voor de optimalisatie van het collectorenstelsel in Brugge. Daardoor zal meer huishoudelijk afvalwater naar het zuiveringsstation stromen en daalt de overstortfrequentie naar het Zuidervaartje. Het pompstation in de Polderstraat, het overstort aan de Vestingstraat en Generaal Lemanstraat worden aangepakt. Daarnaast worden er gescheiden rioleringen aangelegd. In de Dampoortstraat wordt dit in de eerste helft van 2024 uitgevoerd.”

“De slechte waterkwaliteit komt van vervuilde waterlopen buiten Brugge” – milieuschepen Franky Demon

Milieuschepen Franky Demon (CD&V) nuanceert de kritiek van het raadslid: “De Vlaamse Milieumaatschappij is de waterloopbeheerder van het Zuidervaartje en nam doorheen de jaren al verschillende maatregelen.”

“Maar dat is een werk van lange adem. De waterkwaliteit is al veel verbeterd sinds de eeuwwisseling. Dat weten we omdat ons stadslabo de waterkwaliteit van de Brugse waterlopen monitort sinds de jaren 90.”

“Het is stemmingmakerij om te zeggen dat het Zuidervaartje een open riool is. De timing om een goede ecologische toestand te bekomen in het Zuidervaartje wordt bepaald door Vlaanderen. De slechte waterkwaliteit in het Zuidervaartje is vooral stroomopwaarts en komt van vervuilde waterlopen buiten Brugge die het Zuidervaartje voeden: Kerkebeek, Moubeek en Veldbeek.”

Vervuiling stoppen

“Het is in eerste instantie buiten Brugge dat er nood is aan rioleringswerken en waterzuiveringsinstallaties. In Brugge zelf bedraagt de riolerings- en zuiveringsgraad 97 procent.”

“Mijn diensten sporen continu vervuilingsbronnen op. Recent heeft de milieudienst een lozing van appartementen langs het Zuidervaartje ontdekt. Deze vervuiling moet zo snel mogelijk stoppen – er wordt een oplossing uitgewerkt door Farys.”

“Voor individuele waterzuiveringen bij woningen die niet op het rioleringsnet kunnen aangesloten worden (zogenaamde IBA’s), sturen we aanmaningen uit naar wie zich niet in regel stelt met de milieuvoorschriften en vervuild afvalwater blijft lozen”, aldus Franky Demon.

Properst aan Coupure

Vorige zomer moest de brandweer ook herhaalde bronnen van vervuiling in de Augustijnenrei bestrijden. Toch verbetert de waterkwaliteit in de reien volgens milieuschepen Franky Demon gestaag: “We zijn afhankelijk van de waterkwaliteit van het kanaal Gent-Oostende, maar de waterkwaliteit is doorgaans zeker goed genoeg om in te zwemmen. Het stadslabo controleert dit in functie van het zomerzwemmen. Binnen de Reien zelf hebben we aan de Coupure de beste waterkwaliteit.”

Franky Demon wees al op de vervuiling door de Veldbeek en de Kerkebeek. Daarnaast scoren de Isabellavaart (Zeebrugge) en de Buitenvest, voorbij het station, ook minder goed. In de Sint-Pietersplas en het Boudewijnkanaal is de oppervlaktewaterkwaliteit het allerbeste binnen Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier