Ook dit jaar vraagt de Provincie aan de burgers om op te letten voor de mogelijke gevolgen van aanraking met de reuzenberenklauw, onder andere via een YouTube-filmpje.
De reuzenberenklauw is een sterk woekerende uitheemse plant die tot 5 meter hoog wordt. De plant komt vooral voor in bermen en langs waterlopen. Wie met het sap van de plant in aanraking komt, kan brandwonden krijgen die moeilijk genezen. Bovendien verdringt de plant inheemse planten.
De Provincie West-Vlaanderen wil de bestrijding van de reuzenberenklauw aanpakken, onder andere door ze op een milieuvriendelijke manier uit te roeien. Op private terreinen zoals tuinen en weilanden, kan het provinciebestuur echter niet zomaar zelf optreden. De Provincie nam daarom al enkele initiatieven om burgers of andere overheden op te roepen en/of ze te ondersteunen in de bestrijding ervan.
Provincie rekent op de burger
Via een brief werden eigenaars die deze soort in hun weiland of tuin staan hebben, gevraagd om ze te bestrijden. Via een bijhorende folder, via een informatieve website en via een demonstrerend filmpje op het YouTube-kanaal van de Provincie komen burgers en andere overheden te weten hoe ze de reuzenberenklauw best herkennen en bestrijden.
Er is nog geen wettelijke bestrijdingsplicht, maar om het probleem niet groter te laten worden, rekent de Provincie onder andere op de burger om op deze oproep in te gaan.
(FJA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier