De woongelegenheden in de nieuwe wijk Suikerpark in Veurne zullen allemaal worden verwarmd met restwarmte van de chipsoven van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek.
Het warmtenet dat netbedrijf Fluvius vorig jaar aanlegde, in samenwerking met Noven, op de nieuwe woonsite wordt meteen het eerste warmtenet in ons land dat volledig draait op de restwarmte van een voedingsbedrijf. Voor deze primeur kwam Minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) naar Veurne om er met de andere partners het akkoord voor de levering en afname van de restwarmte van de PepsiCo-fabriek te ondertekenen. De komende 10 jaar zal het warmtenet al goed zijn voor een verminderde CO2-uitstoot met 1.456 ton en als alle woningen en appartementen zullen aangesloten zijn, zal dit nog verder oplopen.
Duurzaamheid
De nieuwe woonwijk komt er op de oude site van de suikerfabriek van Veurne. Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) en tevens ondervoorzitter van WVI: “Bij de toekenning van het project was duurzaamheid een van de belangrijkste redenen voor grondeigenaar WVI om voor ontwikkelaar ION te kiezen. De torenhoge ambities op dat vlak werden vervolgens door Noven geconcretiseerd. Dergelijk warmtenet biedt heel wat voordelen.”
Davy Demuynck (CEO ION) geeft uitleg bij de werking van het warmtenet: “De woongelegenheden hoeven bij zo’n warmtenet geen individuele verwarmingsinstallatie meer te hebben. In de nieuw aangelegde wijk ligt een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen, die warm water tot in de woningen brengt. Daar draagt een compacte warmtewisselaar deze warmte over aan de leidingen die naar de vloerverwarming, radiatoren, keuken of badkamer lopen. Nadat het water zijn warmte heeft afgegeven, stroomt het via de retourleiding terug naar de centrale warmtebron, waar het opnieuw opgewarmd wordt.”
Verminderde CO2-uitstoot
Het warmtenet dat de eerste woningen in het Suikerpark verwarmt wordt nu gevoed vanuit een centrale stookplaats, maar binnenkort wordt overgeschakeld op de restwarmte van de PepsiCo-oven. De huidige centrale stookplaats zal dan dienst doen als back-up. Anke Van de Weyer (Plan Director PepsiCo): “Bij het produceren van ons chipsassortiment komt veel warmte vrij en die warmte gaan we nu afgeven aan het warmtenet. We verwachten de koppeling met het warmtenet begin volgend jaar te kunnen maken. Op die manier kunnen we bijdragen aan een verminderde CO2-uitstoot van de 500 toekomstige huishoudens van het Suikerpark.”
Niets dan tevreden gezichten in Veurne bij de ondertekening, want ook Frank Vanbrabant (CEO Fluvius) laat weten blij te zijn met het gebeuren: “Europa wil dat de lidstaten tegen 2050 klimaatneutraal zijn en om dat doel te bereiken zal het nodig zijn om duurzame warmte maximaal te benutten. Fluvius wil zijn verantwoordelijkheid nemen om nog meer publieke warmtenetten te realiseren en we kiezen daarbij voor warmtenetten die we op een duurzame manier in een lokale context kunnen verankeren en die daarenboven ecologisch, economisch en sociaal haalbaar zijn.”
Warmtenet uitbreiden
En er is nog veel meer, want volgens Menno Janssens, CEO van Noven, producent en leverancier van de warmte voor het warmtenet in Veurne biedt de restwarmte van PepsiCo nog meer mogelijkheden. “Het warmtenet in het Suikerpark zal slechts een derde van de restwarmte die PepsiCo uitstoot benutten. Er wordt nu onderzocht of we niet meer sites in de buurt kunnen verwarmen met de overige restwarmte door een bijkomende warmtenet aan te leggen of het warmtenet van het Suikerpark uit te breiden. We denken hierbij onder meer aan het ziekenhuis en de gebouwen van de politie”, zegt Menno Janssens. Vlaams Minister voor Energie Zuhal Demir was vol lof: “Dit warmtenet is een perfect praktijkvoorbeeld dat aantoont hoe we warmteverlies kunnen omzetten in klimaatvriendelijke energiewinst, als bedrijven, de overheid en burgers de handen in elkaar slaan. We zullen er, vanuit Vlaanderen, alles aan doen om bedrijven te stimuleren dit voorbeeld te volgen.” (PBM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier