Wie wil een geveltuin of groenslinger in Wevelgem?

Via een digitaal aanvraagformulier kan iedereen het verzoek voor een geveltuin indienen.

© SL

Door het wegnemen van een aantal tegels komt er ruimte vrij voor beplanting. Vanzelfsprekend komen doornen of giftige planten niet in aanmerking en moet de nodige ruimte op het voetpad gevrijwaard blijven voor voetgangers.

Ook de aanleg van een groenslinger is voorzien in het nieuwe reglement. Dat is de combinatie van twee geveltuinen bij overburen die in een straat wonen die niet te breed is. Tussen de woningen wordt dan een kabel gespannen, waarlangs snelle en hoge klimplanten hun weg vinden en zo over de straat een groene band creëren. De kabels en het spannen ervan zijn de verantwoordelijkheid van de aanvragers.

Het reglement werd vrijdag in de gemeenteraad gestemd. Het spreekt voor zich dat Groen dit voorstel ondersteunde, toch had fractieleider Carlo De Winter een bemerking. Een hele tijd geleden deed hij een aanvraag, maar het hele administratieve proces nam acht weken in beslag vooraleer hij de goedkeuring kreeg. Alles leek wat langzaam te gaan, want pas na vijf maanden werd het reglement gestemd.

Vanwaar die traagheid? “Dat komt omdat iemand van de milieu-administratie vooral bezig is met campagne te voeren”, gekscheert Bernard Galle (CD&V) tot algemene hilariteit. “De dossiers die al ingediend werden, hebben we wat laten liggen, dat klopt”, antwoordt algemeen directeur Kurt Parmentier. “We wilden eerst het reglement door de gemeenteraad laten stemmen. Wat nu gebeurd is.”

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.