Week van de Handhaving tegen zwerfvuil en sluikstort in Wevelgem met acties rond propere buurten en peuken in de pocket

Toezichthouders van politie, gemeente, MIROM, provinciale domeinen of vervoermaatschappijen zullen deze week extra op toezien op op zwerfvuil en sluikstorten. © SLW
Stefaan Lernout

Van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober vindt de handhavingsweek op zwerfvuil en sluikstorten plaats, ook in Wevelgem. Met sensibilisering, maar ook met GAS-boetes en pv’s. Toezichthouders van politie, gemeente, MIROM, provinciale domeinen of vervoermaatschappijen zullen deze week daar extra op toezien.

Wat zorgt voor ergernis bij de burger? “Volgens de gemeentemonitor zijn dat de drie V’s”, aldus burgemeester van Wevelgem Jan Seynhaeve. “Veiligheid, Verkeer en Vuil. Met gerichte sensibilisering willen we het gedrag van zij die hun vuilnis op de openbare weg gooien, veranderen. Anderzijds hebben we als gemeente ook de taak het zwerfvuil op te ruimen en op te treden tegen wie sluikstort. Deze globale aanpak komt deze week aan bod tijdens de handhavingsweek.”

Tijdens de handhavingsweek van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober houden boswachters, controleurs van De Lijn, veldwachters, wegentoezichters, provinciale domeinwachters, politie en gemeentelijke terreinbeheerders verhoogd toezicht op zwerfvuil en sluikstorten. In totaal meer dan 1.000 toezichthouders. Wat in 2015 startte als een West-Vlaams initiatief, breidde in 2017 uit naar gans Vlaanderen.

Zwerfvuil kost 330 euro per Vlaming

“80 procent van de bevolking ergert zich aan zwerfvuil”, stelt gouverneur Carl Decaluwé. “Sensibilisering is goed, maar er moet ook een stok achter de deur worden gehouden voor wie hardleers is. Handhaving blijft nodig, dat tonen de cijfers van 2023 aan waar tijdens de handhavingsweek over heel Vlaanderen 3.000 GAS-boetes werden gegeven en 650 pv’s opgemaakt. Zwerfvuil zorgt niet alleen voor ergernis, het kost de belastingbetaler aardig wat om dat allemaal opgeruimd te krijgen. De raming is dat we per Vlaming daarvoor 330 euro per jaar betalen. Voor een gemeente als Wevelgem komt dat op 1 miljoen euro. Voor Vlaanderen spreken we van 150 tot 160 miljoen euro.”

In Wevelgem zullen er acties zijn rond het station, de campusomgeving en de markten. “Wij roepen de inwoners op om sluikstort te melden”, zegt Wevelgems schepen van Leefmilieu Stijn Tant. “Een andere actie is peuken in de pocket. Burgers kunnen een doosje krijgen waar ze hun peuk in kwijt kunnen. We zorgen ook voor een selectieve inzameling van PMD in de publieke ruimte, waardoor blikken niet op straat of bij het restafval belanden. Het hele jaar door doen we een beroep op De Waak en Poerderie om het vuil te helpen opruimen, dat is niet voldoende. Gelukkig hebben we in de gemeente niet minder dan 192 Mooimakers die wekelijks hun ronde doen.”

Propere Buurt

Bij MIROM ligt dit jaar ligt de nadruk op de sensibiliseringsactie ‘Propere Buurt’ waarbij bewoners van deur tot deur tips krijgen om de buurt proper te houden. “Een initiatief dat we begin dit jaar voor het eerst toegepast hebben en veel positieve feedback kreeg”, zegt Kristof Moeyaert van MIROM Menen. “Bij een actie ‘Propere Buurt’ gaan we met inspecteurs van de lokale politie, gemeenschapswachten en de afvalcoach langs op zwerfvuilgevoelige locaties om van deur tot deur bewoners tips te geven om de buurt proper te houden. We wijzen hen op de problematiek van zwerfvuil en sluikstort en moedigen iedereen aan om te zorgen voor een propere buurt.”

De acties Propere Buurt staan gepland aan het Diksmuideplein in Menen op dinsdag 8 oktober, de stationsomgeving van Wevelgem op donderdag 10 oktober en wijk ’t Park in Wervik op vrijdag 4 oktober en vrijdag 11 oktober.

Statiegeld

Politiezone Grensleie herhaalt in de Week van de Handhaving de ‘Peuk in de pocket’-campagne van vorig jaar. “We voeren toezicht uit op heel wat openbare plaatsen en wijkinspecteurs doen ook patrouille op de wekelijkse openbare markten. Extra aandacht gaat hierbij uit naar peukenvrije schoolomgevingen”, stelt Stijn Claeys van PZ Grensleie. “Naast echte handhaving, met het opstellen van processen-verbaal, is er tijdens de actieweek ook plaats voor kordate aanmaningen, sensibilisering, felicitaties en het aanmoedigen van sociale controle.”

“Het zwerfvuil dat opgeruimd wordt, bestaat voornamelijk uit blikken en plastic flessen. Herinner je de opruimactie op het strand van Oostende deze zomer. Die beelden met een strand vol afval gingen de wereld rond. Daarom doe ik nog eens een warme oproep om daarop statiegeld te heffen. Dat zou een enorme stap voorwaarts zijn in de strijd tegen zwerfvuil”, besluit gouverneur Decaluwé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier