Voorzitter Wildbeheer Westland over jachtverbod: “Door één persoon worden 150 jagers gestraft”

© JH
Redactie KW

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verbiedt de jacht op de kleinwildsoorten fazant, haas en patrijs in de regio Westland, nadat in Houtem gekweekte patrijzen in het wild losgelaten werden.

Door de beslissing mag niemand dit jachtseizoen (tot en met 30 juni 2021) nog op de dieren jagen binnen de zogenaamde Wildbeheereenheid Westland, op het grondgebied van Veurne, Alveringem, Vleteren, Lo-Reninge en Poperinge. De wildbeheerseenheid Westland telt 22 jachtrechthouders.

Zelf sancties nemen

De voorzitter van Wildbeheereenheid (WBE) Westland betreurt de zaken én de straf. “Ten eerste betreuren wij uiteraard de feiten”, zegt Carlos Roelens. “We dachten niet dat dit nog voorkwam. Hier is één persoon zijn boekje te buiten gegaan en dit stelt de hele sector in een slecht daglicht. En we moeten al zo voorzichtig zijn.”

“Bij de WBE hebben we een spoedvergadering belegd en zullen we de jager ter verantwoording roepen. Er komen zeker sancties. Een schorsing, of zelfs meer. Daarnaast vinden we wel dat de opgelegde straf veel te ver gaat. Door één persoon worden 22 groepen van jagers met bijna 150 leden gestraft. Bovendien leveren wij nuttig werk. Zo vragen landbouwers ons zelf om op de haas te jagen omdat er een overpopulatie is en ze schade aan de gewassen aanbrengen. We zullen zeker in overleg gaan met de minister.”

Vervolging

Het strafonderzoek moet volgens minister Demir nu gevoerd worden om de daders effectief te vervolgen. “Maar we gaan zelf niet op onze lauweren rusten en gaan nog een stap verder”, zegt Demir. “Ik heb zondagmiddag beslist dat alle jachtactiviteiten op de kleinwildsoorten fazant, haas en patrijs in het volledige gebied van de wildbeheerseenheid verboden wordt. Wie niet horen wil, moet voelen. Het illegaal kweken en uitzetten van patrijzen is een onaanvaardbare praktijk.”

De minister wijst er ook op dat het niet zo goed gaat met de patrijs. “Het spreekt voor zich dat het uitzetten van patrijzen die cijfers beïnvloedt en het werkelijk beeld van de patrijzenpopulatie vertekent”, klinkt het. “Bovendien kunnen patrijzen die niet in het wild zijn opgegroeid zorgen voor de vermenging van genen.”

(Belga/JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.