Op het strand van Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Wenduine zijn bolletjes gestolde stookolie aangespoeld. De brandweer is momenteel bezig met de kustlijn af te zoeken om de opvang van de vervuiling in kaart te brengen. Mogelijk gaat het om historische vervuiling vanop de zeebodem die door storm Corrie begint aan te spoelen.
“Maandagnamiddag en – avond waren de de bevoegde diensten bezig met het in beeld brengen van de omvang van de vervuiling en het nemen van stalen”, melden de diensten van de gouverneur, die alles coördineren. “Dit gebeurt zowel op zee, vanuit de lucht als op onze stranden. Het Maritiem reddings- en coördinatiecentrum MRCC staat in voor de coördinatie van de acties op zee, die momenteel uitgevoerd worden door BMM, de scheepvaartpolitie en DAB Vloot.”
“Op basis van alle informatie samen zal vervolgens bepaald worden hoe deze vervuiling moet opgeruimd worden. Er is hiervoor een operationele fase opgestart van het draaiboek ‘Propere stranden’, waarbij de diensten van de brandweer en de Civiele Bescherming gezamenlijk de opruimwerken zullen coördineren. De oorzaak van deze vervuiling is nog niet gekend”, luidt het.
Honden beter niet op strand
Via de noodcentrale 112 werden alle betrokken diensten en gemeenten gealarmeerd. Zij doen op het terrein het nodige om de vervuiling van onze stranden aan te pakken. Door de kleine hoeveelheden verse oliesubstantie die op de stranden ligt, worden wandelaars (met honden) aangeraden om de stranden niet te betreden. Zo kan verspreiding van de olie op de dijken maximaal vermeden worden. Vanaf morgenochtend na het hoog water zal er gestart worden met de opkuis van de stranden.
Volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) is de vervuiling op de stranden van De Haan en Wenduine eerder beperkt en situeert het zich vooral in Oostende.
Wellicht in nog meer gemeenten
Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wacht de vaststellingen af. “We kregen zonet de melding dat er olie aangespoeld is op onze stranden. Er werden reeds vaststellingen hiervan gedaan in de zone van de gemeenten Knokke-Heist tot en met Middelkerke. De verwachtingen is dat ook de overige gemeenten hier nog mee kunnen geconfronteerd worden. Het gaat over druppels waarbij de hoeveelheden nogal verschillen per locatie”, aldus Tommelein.
Wellicht zal het nog enige tijd duren vooraleer er meer duidelijkheid is over de vervuiling.
Commandopost
Ondertussen is in de brandweerkazerne van Oostende een commandopost opgericht. Zo schrijft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Twitter. “Ik word in real time op de hoogte gehouden van de omvang van deze vervuiling en verdere aanpak. Brandweer, Civiele Bescherming, politie, defensie en de crisiscellen evalueren de situatie”, klinkt het. Dinsdagochtend, na hoog water, starten de betrokken diensten met de opkuis. Tegen de middag zou alles volledig moeten zijn opgeruimd. Tot die tijd worden wandelaars (met honden) aangeraden om de stranden niet te betreden. (Matthias Mariën/Bart Boterman/HH/Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier