Binnenkort zullen er acht kleine windmolens op Diksmuids grondgebied operationeel zijn. Vier landbouwbedrijven, respectievelijk in Keiem, Beerst, Esen en Vladslo draaien al op windenergie. Drie landbouwondernemers uit Keiem en Oostkerke volgen nu hun voorbeeld.
Marc Deprez, schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu en Duurzaamheid ijvert al jaren met zijn partij Idee Diksmuide voor alternatieve energie en gaf zelf het goede voorbeeld. Sinds een zevental maanden staat op zijn erf in Vladslo een prototype van een windmolen met nieuwe generator. “Onze partij pleit al jaren voor alternatieve energiebronnen en voor landbouwers zijn windmolens en zonnepanelen een ideale combinatie. Ik heb al heel wat positieve reacties gekregen van landbouwers uit het hinterland”, vertelt schepen Deprez.
“Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat particulieren massaal windmolens in hun tuin gaan zetten. Momenteel worden er enkel onder bepaalde voorwaarden vergunningen toegekend aan landbouwbedrijven. We hebben wel de intentie om het beleidskader aan te passen en aan te sturen op het installeren van kleine windmolens in recreatiegebied van openbaar nut, zoals bijvoorbeeld sportsites.”
Houten wieken
Pieter Timmerman uit Oostkerke volgde het voorbeeld van Marc en vroeg een vergunning aan voor een EAZ-windmolen van 15 meter hoog die een rendement geeft van 30.000 kWh per jaar. “Ik heb gekozen voor een EAZ-model met houten wieken omdat ik vind dat dit mooi past in een landelijke omgeving. In een streek zoals Diksmuide, waar het bijna altijd waait, is dit een goede oplossing. Met de ontwikkeling van nieuwe technologie is de kostprijs van windmolens al een stuk lager geworden. Voor mijn landbouwbedrijf is de tijd nu rijp om over te schakelen op windenergie. Ik heb ook een melkrobot aangeschaft voor mijn melkvee. Ik heb zo’n 65 koeien naast een 200-tal zeugen. Windmolens leveren dag en nacht energie, terwijl dat bij zonnepanelen gespreid is, met bepaalde pieken. Maar ik ben ook van plan om zonnepanelen te installeren, want met de combinatie van wind- en zonne-energie kan ik mijn bedrijf energieneutraal maken.”
Levensduur van 20 jaar
“De kostprijs van mijn EAZ-molen bedraagt zo’n 65.000 euro en dat hoop ik op tien jaar terug te verdienen. Voordeel is ook dat het bedrijf EAZ alles blijft opvolgen, zodat je een duidelijk inzicht krijgt in het verbruik en dat ze altijd klaarstaan als er zich mankementen voordoen. Volgens EAZ zou de levensduur van zo’n molen toch 20 jaar bedragen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier